klímanap

2021.09.10. 17:40

A somogyi fiatalok a klímanapon bizonyították, hogy tudatosan óvják a környezetüket

Vizek védelme, komposztálás, szelektív hulladékgyűjtés és a tudatos vásárlás alapjai: nagy sikert aratott pénteken a hetedik kaposvári klímanap, ahol a diákok a klímaváltozás jelenségét és annak következményeit is megismerhették. A kilenc óvodán kívül 11 iskolából csaknem 900-an érkeztek a Városligetbe.

Harsányi Miklós

– A vízvédelemmel és a szemétfeldolgozással kapcsolatos bemutatók nagyon tetszettek – mondta Szabó Attila, a kaposvári Móricz Zsigmond szakgimnázium kilencedikes tanulója. – Fontos, hogy mindenki védje, óvja a környezetet, otthon mi is szelektíven gyűjtjük a hulladékot. Nagyon jól éreztem magam, ha jövőre is megtartják a klímanapot, szívesen visszajönnék.

 

A diákok már kora délelőtt megrohamozták a Kaposvári Víz- és Csatornamű Kft. standját, ahol szakemberek a vízgazdálkodás és a vízvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet. Ha kevés, ha túl sok vagy épp szennyezett a víz, az nagy kihívást jelent az embereknek: az érdeklődők vízzel kapcsolatos tesztlapot is kitöltöttek. Spisák Sándor hidrogeológus azt mondta: a víz óriási kincs, amit szerte a világon különböző emberi tevékenységek veszélyeztetnek. A káros következmények között említette, hogy számos helyen szennyezőanyagok jelentek meg a vízben, illetve a víz szintjének, nyomásának nagy területre kiterjedő csökkenése figyelhető meg. S az is gond, hogy sok térségben egyre mélyebbről kell felhozni a vizet, amihez több energiára van szükség. S egyes távol-keleti országokban a nagy városokba már 50-60 kilométer távolságból szállítják a vizet.

– Kíméletesen, körültekintően kell bánni a vízzel, s nem szabad pazarolni – hangsúlyozta. – A Ka-Víz nagyjából 50 településen végez szolgáltatást, közel 160 mélyfúrású kutat üzemeltet a térségben, s Kaposváron a napi csaknem 10 ezer köbméteres vízfogyasztás a nyári hőségben több mint 20 százalékkal ugrott meg.

A kaposfüredi tagóvodából 22 nagycsoportos érkezett a rendezvényre. Kincses Katalin óvodapedagógus azt mondta: zöld óvodaként eddig is kiemelten foglalkoztak a környezetvédelemmel, s a klímanapon szerzett sok új ismeret, élmény a gyermekek fejlődését szolgálhatja. Légy része a körforgásnak – ezzel a jelszóval várták a fiatalokat azon az állomáson, ahol egy beltéri komposztáló robot működését nézhették meg. Farkas Zsuzsa, a Compocity képviselője azt mondta: a rendszer segítségével egyszerűen és hamar létre lehet hozni a tápanyagban gazdag komposztot. Egy másik állomáson sárga sisakos diákok válogatták játékos formában a hulladékot. Magyarországon évente 114 millió tonna hulladék keletkezik: a tudatos vásárló totó kitöltői többek közt ezzel is szembesültek, akárcsak azzal, hogy a háztartási hulladék 30 százalékából lehet komposztot készíteni. Horváth Péter, a Somogyi Kosár Bevásárló Közösség egyik alapítója és társai folyamatosan fogadták a diáksereget, s a házigazdák örömmel nyugtázták, hogy sok jó válasz született.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában