friss finomság

2021.09.14. 17:30

Bajuszt rajzol az iskolatej a mosolygó gyerekszáj fölé

A vaníliás tej a sláger a tíz­órai szünetben, de a gyümölcsös joghurtot is kedvelik a somogyi diákok. A tanév kezdésével elindult az iskolatej- és iskolagyümölcs program, mely keretében hetente több alkalommal viszik az egészséges finomságokat közel húszezer tanuló számára.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nem volt ritka jelenség egy-egy ottfelejtett fehér bajusz a Kodály iskola első A osztályában a gyerekek arcán, a nagyszünetben joghurtot kaptak az iskolások. Borbás Lilinek nagyon ízlett, hamar kihörpintette. – A legjobban kakaóval szeretem a tejet és müzlivel – tette hozzá az elsős. Mindössze egy pár poharas finomság maradt, amely délutánra elfogyott.

– A slágertermék, ahogyan korábban, most is a vaníliás tej, a legszívesebben ezt szeretik elfogyasztani – mondta el Némethné Szabó Márta, az első A osztály osztályfőnöke. Nemcsak a tejtermékek, hanem a gyümölcsök is kelendőek az iskolában.

– Próbáljuk úgy beosztani, hogy a nap folyamán, mikor megéheznek, akkor kapják meg az egészséges finomságokat – tette hozzá a pedagógus. – A tejet nem szeretem, de a gyümölcsöt igen, kaptunk már almát és szilvát is, ha ezeket megesszük egészségesek leszünk – mondta el Dinya Bence.

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola főigazgatója elmondta: sok tanuló az iskolában jut rendszeresen gyümölcshöz, tejhez, amely része kell, hogy legyen a mindennapos egészséges táplálkozásnak. A 2021/2022- es tanévben a Kaposvári Tankerületi Központ fenntartásában 35 oktatási intézményébe érkezik az iskolatej. Az általános iskolások hetente négy alkalommal kapnak tejet vagy tejterméket, így csaknem 11,5 ezer gyermekhez juttatják el az egészséges táplálékot. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program révén pedig az 1–6. évfolyamos tanulók hetente háromszor kapnak zöldséget vagy gyümölcsöt. Mind a tejtermékek, mind a gyümölcsök somogyi termelőktől, vállalattól érkezik.

Óvatosan bánnak a suliban a cukorral

Ahogy a korábbi években, az idén is a kaposvári tejüzem látja el Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyéket iskolatejjel; 53 ezer diáknak visznek a hétköznapokon termékeikből. – Az alapanyagok több mint 80 százaléka a kazsoki és a homokszentgyörgyi telepről érkezik. – Azt tapasztaljuk, hogy a diákok körében a vaníliás tej a legnépszerűbb, emellett kefirt, sajtkrémet és joghurtot is viszünk a tankerületek igényeinek megfelelően – mondta el Szommer Gábor, a Fino-Food Kft. kereskedelmi vezetője. Megjegyezte: a gyümölcsös joghurt esetében a cukortartalom szerződésben rögzített, amely nem haladhatja meg a 9-10 százalékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában