Bőszénfa

2021.09.18. 20:00

Betyárcsókos lecsótól lett tüzes az idei fesztivál

Jubilált a bőszénfai lecsófőző fesztivál. A Zselici Tüzes Lecsó Főzőkavalkádot huszadik alkalommal szervezték meg szombaton. A versenyen több mint 30 csapat ragadott fakanalat, köztük szerkesztőségünk is. A fesztiválnak idén is volt jótékonysági része, az összegyűlt pénz a koronavírus miatt árván maradt gyerekeknek ajánlották fel.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A legügyesebbek már kora reggel kést ragadtak és szelték fel a különféle zöldségeket. Paprika, paradicsom és hagyma mindegyik kondérba került, voltak azonban olyan csapatok, akik kolbásszal, szalonnával, vagy tojással ízesítették a lecsót. A legtöbben évek óta visszajáró vendégei a fesztiválnak, a Somogy Brókeresek viszont először vettek részt az eseményen. Tobak Ferenc a csapat kapitánya elmondta, nagyjából ötven adagnyi lecsót készítettek. Az ételbe színes paprikát, szalonnát és egy titkos fűszert is tettek. – Igyekeztünk a legfinomabb lecsót elkészíteni, mert megmondom őszintén, mi győzni jöttünk – mondta Tobak Ferenc.

A kaposvári mentősök is megmutatták, hogy nemcsak életmentésben, hanem a főzésben is helyt állnak. Szita János a Megmentők csapat kapitánya elmondta, speciális mentős lecsóval készültek, melybe húsgolyókat és füstölt szalonnát is tettek. – Négy éve készülünk az eseményre, de csak most értünk ide először, mert mindig valami, főként a szolgálat közbeszólt és nem tudtuk vállalni a versenyt – fogalmazott Szita János. – Nagyon nemes gesztusnak tartom, hogy az idei gyűjtés azoknak az árván maradt gyerekeknek ajánlják fel, akiknek a szüleik elhunytak a betegségben. Ez a vírus nagyon sok családot tett tönkre, megviselte az embereket és még nincs vége – tette hozzá. A verseny végére 532 ezer forintot gyűjtöttek a csapatok a covid-árváknak.

 

A Somogyi Hírlap csapata is kitett magáért a fesztiválon. A Zselici betyárcsók fantázianevű hagyományos lecsó látszólag ízlett a vendégeknek. A húsz literes bogrács a verseny vége után nem sokkal teljesen kiürült. Az ételért többen is pénzt ajánlottak fel, az adományokat egy kifaragott tökbe gyűjtöttük. Szerkesztőségünk „perselyébe” 14 ezer 200 forint gyűlt össze, ennyivel járultunk hozzá az árván maradt gyermek támogatásához.

Nyitrai István Bőszénfa polgármestere elmondta, az elmúlt hetekben nagyon sokan dolgoztak azért, hogy megszervezzék a fesztivált. Hozzátette, amellett, hogy az esemény Somogy kulturális életét színesítette, az is céljuk volt, hogy minél többen megismerjék a települést. Az eseményre nemcsak Kaposvárról és környékéről, hanem a szomszédos megyékből is érkeztek.

Az idei év legjobb lecsóját végül a Vad a konyhában készítette el a zsűri szerint, így ők nyerték meg a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában