vörs

2021.09.15. 09:00

Bronz dombormű emlékeztet az első kócsagőrre Vörsön

Marosi G.

Megújult Gulyás József, az első magyar kócsagőr sírja. A vörsi temetőben található emlékhelyet az önkormányzat és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BfNPI) közösen újíttatta fel. A sírt egy gránitlapon elhelyezett bronz domborművel is díszítették.

Rozner György, a BfNPI Kis-Balaton–Nagyberek tájegységének vezetője elmondta, Gulyás József majdnem száz évvel ezelőtt 1922-ben kezdett el dolgozni a Kis-Balatonnál. A kócsagőrnek azért kellett munkába állnia, mert a tó környékén nagyon sokan vadásztak a madárra, és csak néhány pár maradt életben. Az akkori madártani intézet munkatársai ezért mozgalmat indítottak, hogy megmentsék a Kis-Balaton kócsagjait. Rozner György hozzátette, Gulyás József fizetését közadakozásból „dobták össze”, és két évtizeden keresztül vigyázott a madarakra. A tájegységvezető kiemelte, Magyarországon jelenleg több mint 4000 kócsagköltőpár él, ennek az egyharmada a kis- és a dél-balatoni régióban.

Deák Tamás, Vörs polgármestere elmondta, azért is fontos számukra, hogy Gulyás József emlékét megőrizzék, mert a Kis-Balaton fővárosaként a természet és az állatok védelme a település számára is elengedhetetlen. Gulyás József 25 éves szolgálatáról könyv született, a kötetet a Kis-Balaton Látogatóközpontban mutatták be. Marosi G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában