talált kincsek

2021.09.24. 11:30

Búvár Kund után szabadon: A kincskereső búvárruhában segít

Szinte mindennek megvan a gazdája, főleg azoknak az értékes fémeknek, amelyeket Bárányos Bence szed ki a Balatonból. A fiatalember nemcsak a partközelben, hanem a mély vízben is megtalálja, amit mások elhagytak.

Turbéki Bernadett

Gyerekkorában Olaszországban találkozott először a kincskereséssel a balatonszárszói Bárányos Bence. A „találás élménye” hatott rá elsősorban.

– Tizenéve foglalkozom detektoros kincskereséssel – kezdte történetét Bárányos Bence. – Három éve azonban már főtevékenység lett a hobbiból. Szórólapok és hirdetések segítségével egyre többen megtalálnak. Pár perccel ezelőtt is hívtak éppen, hogy segítsek előkeríteni valamit – mondta a kincskereső, aki gyűrűt, kulcscsomókat és még működőképes mobiltelefonokat is kiszedett már a Balaton mélyéről.

– Mások is keresgélnek a partközelben, legfeljebb egy-két méter mélységig – folytatta Bárányos Bence. – Én elvégeztem több búvártanfolyamot és vettem vízálló készülékeket. Gyakran kettővel dolgozom. A nagy gép, a mélyebb területeken és nagyobb távolságra is hatékonyan bevethető. A kicsi a fémtárgy pontos helyét is megmutatja, amire nagy szükség van a gyakran igen homályos vizű Balatonban – mesélt eszközeiről, amelyek más-más hanggal jeleznek, ha találtak valamit.

A gyűrűk bizonyulnak a legkeresettebbnek, ám Bárányos Bence aranyfogat és aranykörmöt is talált már a Balatonban. Főszezonban naponta akár 5-15 hívása is van.

– Sokan azt kérik, hogy nyolc-tíz évvel ezelőtt eltűnt tárgyaikat keressem meg – tette hozzá. – Amit olyan helyen vesztettek el, ahol nem járt más, azt megtalálom, ám a több éve eltűnt ékszerek felkutatására az idő múlásával egyre kisebb az esély – mondta Bárányos Bence, aki idén úgy ötven kilónyi fémhulladékot szedett ki a Balatonból. Volt közöttük többméteres vascső és stégdarab is. A kupacból a hasznosítható darabokat, mint például az ólmot, begyűjtőhelyre viszi.

– Ma már nem is a kincskeresés vonz, inkább a feladat és a segítőszándék – mondta. – Az sem érdekel, milyen a gyűrű, milyen a kő benne. Nincs drága vagy olcsó gyűrű, a kevésbé értékes is sokat jelenthet valakinek. A lényeg, hogy visszajusson a tulajdonosához. Eddig szinte mindegyik tárgynak meglett a gazdája. A közösségi oldalamon csupán egy gyűrű keresi még jogos tulajdonosát, aki az ismertetőjegyek leírása után veheti át az elvesztett portékát – mondta a kincskereső, aki eleinte az önkormányzatok talált tárgyai közé vitte be, amit a vízben meglelt, azonban saját becsületességében jobban bízik.

– Egy barátom kísérletezett: egy gyűrűt harminc kilométerrel arrébb fekvő településen adott le azzal, hogy a helyi strandon találták. Valaki érdekes módon mégis besétált érte...

 

Detektorral a Balaton közepén

Bárányos Bence tevékenysége egyre keresettebb a Balatonnál. Szolgáltatását több tízezer forintos térítés ellenében nyújtja, ám ha messze kell mennie kincset keresni, az üzemanyag árát is finanszírozhatja, aki elhagyta a tárgyat. Leggyakrabban a Balaton északi partjára hívják, valamint más hazai területeken is sikerrel járt már. Ha munka közben más érték is előkerül, felteszi közösségi oldalára a fotóját. Nyilvántartást vezet róla, hol találta, és ha még felirat is van benne, könnyebb azonosítani a tulajdonost. A Balaton közepén is lemerül, ha szükséges, ám csakis akkor, ha közlik vele a pontos koordinátákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában