fotók

2021.09.26. 11:59

Egyek lettek a természettel a ropolyi családi nap látogatói

Trófeakiállítás és fogathajtó verseny is színesítette a nagyszabású szombati zselici családi napot, amelyet a Sefag Zrt. szervezett Ropolynál. Helyi termelők kínálták portékáikat, s vadászomnibuszos túrára is hívták a látogatókat.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Imádjuk a természetet, rengeteg a látnivaló és a szikrázó napsütés ráadás – mondta az 57 éves kaposvári Merkei József, aki családjával érkezett a rendezvényre. – A Zselicben olyan értékek találhatóak, amit a gyermekeknek minél hamarabb meg kell ismerniük. Ezért is hoztuk ki az unokákat, élmény teli volt már a fogadtatás is. Pillanatok alatt rájöttem, hogy elég időt kell szakítani mindenre: a két éves Benedekkel előbb a trófeáknál álldogáltunk, aztán irány a fogathajtó verseny. Annyi minden van itt, hogy késő délutánig mászkálhatunk.

 

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében szervezték meg a hétvégi családi napot. Pintér Ottó, a Sefag Zrt. Zselic Erdészet igazgatója azt mondta: azt akarták, hogy valamennyi korosztály megtalálja a számára vonzó programot. A képzőművészeti kiállításon Horváth-Béres János faszobrász és Muray Róbert festőművész alkotásait is megtekinthették a látogatók, s délelőtt indult a fogathajtó verseny, melyre 12-en neveztek. A 720 méteres pályán 188 másodperc volt az alapidő, aki túllépte, annak hibapont járt.

– Kiváló a hangulat, s gyönyörű a környezet – mondta Kleiber Jenő, aki a Siófoki Lovasegyesület színeiben indult. Vagány és Kemény, a két lipicai félvér már kora délelőtt rajtra készen állt, s a látványos megméretés újabb érdeklődőket vonzott. Eközben nagy sürgés-forgás volt helyi termelők udvarában is: Korányi János kaposmérői magánfőző málna, szamóca, szilva és kajszi pálinkát is kínált, mások a mézkínálatot térképezték fel. Akác, selyemfű és hárs is gazdagította a felhozatalt, Hanzel Róbert méhész szerint van, aki már a közelgő télre tölti fel az otthoni készletet. Mások házi kolbászt, szalonnát, töpörtyűt vásároltak, Mester Balázs bárdudvarnoki polgármester és a helyi szociális szövetkezet csapata pontyszeletet sütött.

Emblematikus trófea

Az elejtő Hans von Aulock. A trófea tömege 14,00 kiló, az elejtés ideje 1967 szeptember kilencedike, helye Kivadár, s a kísérő vadász Studinka László. A szombati családi nap látogatói a terület leghíresebb trófeájáról azt is megtudhatták, hogy az 1971-es Budapesti Vadászati Világkiállítás emblémája lett. A vendégek öt nevezetes trófeát tekinthettek meg, s az egész napos rendezvény keretében vadászomnibuszos zselici túrára hívták a vendégeket, s az interaktív családi játékokon kívül természeti bemutató is gazdagította a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában