spartan

2021.09.01. 11:40

Érmet ér a kitartó edzésmunka a Spartanon

Barcsi sportolók is részt vettek a közelmúltban Nagykanizsán rendezett Spartan Race extrémsport-versenyen. Valamennyien teljesítették az embert próbáló feladatokat és elégedetten zárták az erőpróbát.

Kun Zoltán

20210815 Nagykanizsa Második alkalommal rendezték meg, Spartan Nagykanizsa Super & Sprint Verseny a Csónakázó-tónál. Fotó: Szakony Attila SzA Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A Spartan Race egy elismert, nemzetközi akadályfutó versenysorozat, a lehető legkomolyabb állóképességet igénybe vevő futamokkal.

– Évente háromszor rendeznek versenyt Miskolc, Eplény, Kazincbarcika, Veszprém vagy Nagykanizsa helyszínnel – tájékoztatta lapunkat Horváth Gábor barcsi sportreferens. – Három fő táv van, amelyek nem csak a távolság miatt, de az akadályok száma miatt is egyre nehezebbek, ezek a Sprint, Super illetve Beast. A terepen aztán bármi lehet. Vízzel, sárral, természetes és mesterséges akadályokkal találkozhatnak a résztvevők.

Az, hogy pontosan mekkora a táv, hány, és milyen nehézségű akadály vár a indulókra, csak, a verseny előtt derül ki. Most például a kötélmászást nehezítette az azt megelőző mocsaras feladat, amitől csúszott a kötél.

Gordos Barna, Ódor Roland, Kis-György Dániel már gyakorlott versenyzőként vágott neki a pályának, míg Kapronczai Inez és Németh Richárd elsőként szerepelhetett – folytatta Horváth Gábor. – Valamennyi barcsi teljesítette a Sprint távot, Ódor Roland, aki már maga mögött tud jó pár versenyt, illetve Kis-György Dániel másnap a Super távot is teljesítették. Gordos Barna, aki harmadszor vágott neki a Spartan sprint távjának elmondta, hogy mindig élmény nyújt neki ez a jó hangulatú kihívás. Még azonos helyszínen is évről évre módosulnak a pályák, új utakat terveznek, így mindig tartogat meglepetéseket a már egyszer vagy többször teljesített pálya is. Barcsiként szinte elsőként próbálkozott ezzel a kihívással, előtte testépítéssel foglalkozott, elképzeléseiben szerepel újabb próbatétel, de csak sprint távon, mert nagyon magas a balesetveszély a másik kettőn.

Inez és Richárd az ismeretlenbe vágtak bele, elsőként indultak.

– Nekik is sikerült végigmenni a pályán, majd hatalmas élmény volt átvenni, és a nyakukba akasztani a teljesítőknek járó érmet – mondta Horváth Gábor. – Kis-György Dániel és Németh Richárd esetében az is érdekes, hogy mindketten Crohn-betegek, és mozgás nélkül eltöltött évek után vágtak bele ebbe a kihívásba. Igaz azóta rendszeresen edzenek. Azért is indokolt a kemény felkészülés, mert itt nem csak futni kell jól, nem csak ügyesnek, de erősnek is kell lenni ahhoz, hogy elbírják a homokzsákot, a sóderes vödröt, vagy épp a betongolyót.

Ódor Roland nyolcadszor ért célba

Ódor Roland teljesítette már mind a három fő távot, ez volt a nyolcadik versenye. Két éve indult az első viadalán, hajtotta a kíváncsiság. Szerette volna kipróbálni magát valami újban, valami nehézben. 2019-ben megszerezte az első trifectáját, ami egy szint, miután a három fő távot teljesítette. A nyolcadik versenyére is kondiedzéssel, futással és kerékpározással készült fel. Kis-György Dániel tavaly november óta harmadszor mérettette meg magát. Betegsége előtt sokat sportolt, kosárlabdázott, futott, úszott. Öt év pihenés után a veszprémi rendezvény előtt két héttel, tavaly novemberben pattant ki a fejéből, hogy megpróbálja teljesíteni a viadalt. Magának akart bizonyítani, hogy betegsége mellett is képes erre az erőpróbára. Azóta ez volt a harmadik, de nem utolsó versenye. Németh Richárd is tavaly Veszprémben kezdett érdeklődni a viadal után. Régebben dzsúdózott, focizott, majd belevágott a felkészülésbe. Szerette volna ő is kipróbálni magát, a kanizsai volt az első versenye. Kapronczai Inez korábban versenyszerűen táncolt, illetve hobbiszerűen tornázott. Addig nem hallott még a Spártánról, amíg Danival nem lett egy pár. Kedvet kapott és Nagykanizsán már a tűzkeresztségen is átesett. A tervek szerint legközelebb is rajthoz áll majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában