fotók

2021.09.30. 09:00

Európa-bajnokságon bizonyított a kaposvári egészségügyi hallgató

Három napon át 31 ország 400 versenyzője mérte össze tudását a szakmák Európa-bajnokságán Grazban. Somogyból egy diák, Bálint Eleonóra jutott ki a megméretésre, aki ápolás és gondozás versenyszámban bizonyított a EuroSkills Graz 2021 versenyen. Negyedik helyezéssel és sok szép élménnyel tért haza.

Góz Lilla

Fotó: Szatlo Gabor www.szatlogabor.hu

Hétfőn este érkezett haza Ausztriából, a szakmák Európa-bajnokságáról Bálint Eleonóra. A 22 éves fiatal egyedüliként képviselte Somogyot a EuroSkills versenyen. – Hónapokon át készültem a kaposvári kórházban, a Honvédkórházban és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben – mondta el a versenyző. – A szakmai munkámat nagyban segítette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és az Országos Kórházi Főigazgatóság, valamint Fehér Zsuzsanna korábbi versenyző. A betegeket színészek játszották, de a berendezett helyszín és az eszközök a kórházi környezetet idézték. – A beteggel angolul beszéltem, diétás tanácsokat kellett adnom, mentőt hívnom, sebet kellett kötözni, vércukrot mérni, közben pedig nézték a munkaruhánkat, hajunkat, körmünket.

Fotók forrása: MKIK

– Az értékelésnél fontos szempont volt, hogyan kommunikáltam a beteggel, sikerült-e elnyernem az ápolt bizalmát – mondta Bálint Eleonóra, aki idén végzett a PTE Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolában. – Most szeretnék elhelyezkedni a szakmámban, jövőre pedig egy újabb felkészülés kezdődik, s remélem, a WorldSkills Shanghai 2022 világversenyen mérettethetem meg magamat.

– Eleonóra már az első évben is nagyon szeretett volna részt venni a rangos szakmai versenyen, sokat készült a megmérettetésre és a szakmai ismeretek megszerzése mellett kiválóan beszél angolul – mondta el Veiger Katalin, a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium igazgatója. Hozzátette: Eleonóra az első, aki képviselte iskoláját Európa-bajnokságon.

Magyar éremeső az EuroSkills-en

Négy arany-, egy ezüst-, egy bronz- és hat kiválósági érmet nyertek a magyar fiatal szakemberek a szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Graz 2021 versenyen. Az informatika, a szépészet, a kert­építés és az épületasztalos szakmában sikerült a diákoknak a legjobban teljesíteniük. Magyarország az országok közötti versenyben a hatodik helyen végzett. A magyar válogatott immáron hetedik alkalommal összesen 21 szakmában 26 versenyzővel indult. A EuroSkills Graz 2021 rendezvényen szeptember 22–26. között 31 ország vett részt, a 400 versenyző 19 országból érkezett és 38 szakmában versenyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában