ingatag ingatlan

2021.09.04. 09:00

Feladja az építkező, ha magasak az árak

Az építőanyagok ára olyan sebességgel változik, hogy szinte alig tudnak vele lépést tartani a kereskedők. Van olyan tüzép Somogy megyében, ahol naponta írják ki a friss árakat. Az építőiparban nem csak a drágulás a gond; szakembert is csak lasszóval lehet találni.

Koszorus Rita

Amíg tavaly „csak” havonta változtak az árak, ma már akár napi szinten találkozhatunk árváltozással az építőanyagoknál. Váldi László építőipari vállalkozó kérdésünkre elmondta, anyagra már nem is ad árajánlatot. – A tüzépek tavaly még egy vagy két hónapra adtak árat, most már naponta változik. Aki csokból építkezik, az inkább leállítja a munkákat, mert nem tudja kifizetni a megnövekedett költségeket.

Vannak anyagcsoportok, amelyek ára sokszorosára nőtt. A faanyag és a fémáru háromszor annyiba kerül, mint egy éve. Akkora mértékű a drágulás, hogy a hitelből építkezők nem tudják befejezni az építkezéseket. – Aki állami támogatással vett fel családi otthonteremtési kedvezményt, az a hitelszerződésben kalkulált egy árral. A tényleges költség pedig az építőanyagok árváltozása miatt már köszönőviszonyban sincs egymással. Vagy leállítják az építkezést, vagy eltolják egy évvel, de olyat is hallottam, hogy a félkész házat meghirdetik a tulajdonosok, csak hogy szabaduljanak tőle – mondta az építési vállalkozás ügyvezetője.

Sokan úgy vannak vele, hogy arra már nincs pénzük, hogy a hitel törlesztését és a méregdrága alapanyagokat is finanszírozzák a fizetésükből.

Ha ez még nem lenne elég, szakembert sem lehet találni, legyen szó építési vállalkozóról vagy építtető magánszemélyről. – Szakember gyakorlatilag évek óta nincs, mert nincs utánpótlás. Akik voltak, azok közül sokan vagy külföldre mentek, vagy egyéni vállalkozók lettek.

A vállalkozókra is sokat kell várni, Váldi László cége már február óta nem vállal új munkát, annyi megrendelésük van. – Aki normális munkát végez, az két évre le van foglalva előzetes szerződés alapján – mondta lapunknak a kaposvári vállalkozó.

Vizsgálják a drágulások okait

A fogyasztóvédelem már nyolc hete vizsgálja az építőipari alapanyagok piacán tapasztalható visszás jelenségeket. Augusztus végéig 500 kereskedelmi egységet kerestek fel, amely 60 százalékát, mintegy 300 céget értek jogsértésen. A kormányhivatalok munkatársai az ellenőrzött fatelepek, vasudvarok, barkácsáruházak háromnegyedénél tapasztaltak áremelkedést, harmaduknál pedig készlethiányt. Árfeltüntetéssel, jótállási jegyekkel kapcsolatos előírások és piacfelügyeleti követelmények betartását is számonkérik.

Állami támogatás napelemekre

Több mint 201 milliárd forintos keretösszegből közel 35 ezer háztartás korszerűsítését finanszírozza az állam. Alapvetően a családosokat és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat célozza a pályázat. Lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatására közel 159 milliárd forintot szánnak, amit még a költségvetésből kiegészítenek. Az igénylők százszázalékos vissza nem térítendő támogatásra számíthatnak, amelynek összege pályázatonként – a céltól függően – meghaladhatja a 11 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában