interjú

2021.09.06. 07:00

Felújítást hoz az önállóság a Marcali Kórháznak

Egy hónapja számoltunk be róla, hogy Móring József Attila országgyűlési képviselő bejelentette: a Marcali Kórház végre valóban az önállósodás útjára léphet. A honatya 2022. januárját jelölte meg lehetséges dátumként.

Koszorus Rita

Marcali

– Jövő januártól válna önállóvá a kórház. Ez mit jelent a gyakorlatban a betegek számára?

– A marcali kórház januártól azonos státuszba kerül a siófoki és a nagyatádi kórházakkal, a jelenlegi „telephely”szintű működést önállóbb, nagyobb mozgásterű tevékenység váltja fel. A jelenlegi jogszabályi környezet ennél többet nem tesz lehetővé. De úgy gondolom, a betegek szempontjából az ellátás színvonala sokkal fontosabb, mint az intézmény jogi helyzete. Ez pedig várhatóan javul a fejlesztéseknek köszönhetően.

– Mit várnak ettől a változástól?

– A marcali kórház így önálló lesz, de szakmailag természetesen együttműködve a Kaposi Mór Megyei Oktató Kórházzal folytatja a munkát. A mostani kormánydöntés alapvetően több részre osztható: az előbb említett önállóság megteremtése, jelentős műszer- és eszközbeszerzés, valamint az épületegyüttes felújításának megkezdése.

– Korábbi bejelentésében már beszélt arról, hogy önálló gyógyszertárat és új épülettömböt szeretnének az egészségügyi intézménybe, de az is felmerült, hogy a mentőállomás a kórházba költözne. Az említett részlegek kialakítására van elegendő hely, vagy új építkezések vannak kilátásban?

– Az elképzelések szerint bizonyos épületrészeket, például az egykori gyerekosztályt lebontják és újakat építenek fel. A tervezés szakaszában szorosan együtt kell működni a várossal, hiszen például az egyik, eredetileg bontásra ítélt, funkcióval már nem rendelkező épület felújítva akár a közigazgatás szolgálatába is állítható. A felújított kastély épületéből a szociálisápoló-képzés gyakorlati helye lesz, a most ott működő osztály számára új, korszerű épület létesül. Gyógyszertár is lesz és valóban megfontolandó a mentőállomás beköltöztetése a kórház területére. Ha ehhez hozzávesszük a város szélén létesülő – egyeseknél sokáig gúny tárgyát képező – mentőhelikopter-bázist, akkor elmondhatjuk, hogy jelentősen nő térségünkben a betegellátás színvonala.

– Arról is beszélt már, hogy eszközbeszerzés is várható az intézményben. Milyen állapotban vannak most a kórház eszközei?

– A 2,7 milliárd forintnyi eszközbeszerzés lehetőséget biztosít az elhasználódott, vagy csak megálmodott diagnosztikai és gyógyászati eszközök beszerzésére. Ezenfelül jelentős informatikai fejlesztés és járműbeszerzés is várható Marcaliban. Hogy milyen berendezéseket szereznek majd be, ezt az egészségügyi szakembereknek kell eldönteniük.

– Ki fogja vezetni az intézményt?

– Nem tudok nevet mondani, a vezető kiválasztása az egészségügyi kormányzat kompetenciája.

Régóta várták már az önállóságot

Először tavaly írtunk róla, hogy novembertől újra önállóvá válhat a kórház. Júliusban írta alá Kásler Mikós miniszter azt a rendeletet, amely kimondja, hogy november 1-jétől ismét önálló egységként működhet a Marcali Kórház. – Csakhogy közbeszólt a koronavírus-járvány, ami elvett legalább egy évet mindannyiunk életéből – tette hozzá Móring József Attila. – Az eredeti elképzelést az önállóságról és az összeállított menetrendet is egy tollvonással törölte a sors, annak örülünk, hogy az orvos, aki vállalta volna az intézmény vezetését, túlélte a vírus okozta betegséget. Ezért is volt rendkívül sportszerűtlen és tisztességtelen a baloldal támadása, hiszen ezt ők is pontosan tudták – mondta a képviselő.

Lesz szakember?

– A szakember-utánpótlást segíti a Siófoki Szakképzési Centrum Marcali Szakképző Iskolájában indított szociálisápoló-képzés – mondta Móring József Attila. – Ha az intézmény körül ismét békesség lesz, akkor újra vonzó lehet a kórház a rezidensek számára is. A város lakásokat ajánlott fel az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában