jövőbe tekintés

2021.09.29. 20:00

Festő és fodrászbemutató is színesítette a nyílt napot

A pályaválasztás előtt álló diákok nyílt napon kaptak ízelítőt szerdán a KSZC Lamping József Technikum és Szakképző Iskola legújabb képzéséből. Asztalos, festő-mázoló, vízügyi technikus és fodrász bemutató is kiegészítette a látványos szakmai programot, az intézményben hat ágazatban zajlik az oktatás.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Beállt a sor, se előre-se hátra nem megyünk – mondta egy hórihorgas kamaszfiú az aulához vezető folyosón. Alighogy megérkezett az első csoport, újabb tinicsapatok regisztráltak a bejáratnál. A kaposvári Berzsenyi tagiskolából két osztály jött, Varga Sándor magyar-történelem szakos tanár szerint szerint a nyílt nap változatlanul népszerű a fiatalok körében. A kamaszok ugyanis közvetlen ismerethez, tapasztalathoz jutnak, s így kevésbé zsákbamacska a pályaválasztás.

– Festő vagy ács-tetőfedő szeretnék lenni – mondta a berzsenyis Horváth Martin. – Úgy tudom, hogy a fiatal szakmunkások azonnal állást találnak, és prímán kereshetnek. Több diákot ismerek, akik a Lamping szakképzőbe járnak, s jól érzik magukat. Ez is lényeges, ha iskolát kell választani.

Egy kamasz festőcsapat kivágott sablonnal látványos mintákat készített, Árvai József szakoktató válaszolt a záporozó kérdésekre. A 62 esztendős férfi az elmúlt harminc év alatt sok fiatallal foglalkozott, s elégedetten nyugtázta diákjaik, így a 17 éves Tölgyesi Dávid helyszíni bemutatóját. A tanulás során kiemelt figyelt fordítanak a gyakorlatra, a falfelület-festés és mázoláson kívül a tapétázás rejtelmeiben is elmélyednek. A fiatalember ha végez, egy vállalkozásban szeretne dolgozni. Gács Veronika fiával, a 14 éves fiával érkezett a nyílt napra.

– Részletes tájékoztatás kaptunk az új vízügyi technikus képzésről is – jegyezte meg az asszony. – Szülőként megnyugtató, ha a gyermekem olyan tudást, képesítést kap, amivel boldogul az életben.

Szolnoki Vivien a vízügyi technikus osztályba jár. Érdekli a környezetvédelem, s ha az öt éves középiskolát befejezi, akkor tovább szeretne tanulni. Úgy tudja, tanulmányuk során terepgyakorlatból sem lesz hiány. S ehhez a vízügyi igazgatóság iskolai udvarára kiállított quad is segítségükre lehet.

Látványos gyakorlati előadást tartottak a fodrászok is. Volt, aki műbaba-fejen különböző technikákat, így a hajcsavarás és hajfonat készítés fogásait mutatta be, mások élő modelleknek varázsoltak trendi frizurát. Az ollós ritkítás után a dupla nullás átmenet következett: a 18 éves Kovács Lajos fodrász tanuló precíz munkáját Karácsonyi Tamásné szakoktató is elismerte. Agócs Attila igazgató azt mondta: a vártnál is nagyobb érdeklődés övezte programjukat. A 17 iskolából 168 diák és 25 kísérő látogatott el a nyílt napjukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában