jövőjüket tervezik

2021.09.15. 20:00

Három napon át a pályaválasztásról szól minden a Kaposvár Arénában

Tedd meg az első lépést! címmel pályaválasztási kiállítás és szakmabemutató nyílt meg szerdán a Kaposvár Arénában. Összesen 53 kiállító vesz részt a három napos rendezvényen, az iskolákon kívül kisvállalkozások, nagy ipari társaságok és rendvédelmi szervek is bemutatkoztak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Talán az országban is kuriózum, hogy huszadik alkalommal sikerült megrendezni ezt a nagyon fontos fórumot – hangsúlyozta Zöld-Nagy Viktória, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes-államtitkára. – Mely a pályaválasztás előtt álló diákoknak abban is segít, hogy megismerjék azokat a lehetőségeket, amelyek a jövőjüket alapvetően meghatározzák.

Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott kiemelte: lehet, hogy számos diák életében épp a mai nap lesz a fordulópont, s itt találják meg azt a szakmát, amiből majd meg tudnak élni. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke és Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester is köszöntötte a diáksereget.

 

– Autószerelőnek készülök, minden járműipari bemutatót meg akarok nézni – mondta a 14 éves kaposfői Gelencsér Noel. Osztálytársát, Pincz Bálintot az informatika és a 3D nyomtatásban rejlő újdonságok foglalkoztatják. A csapat egymás után látogatta végig a standokat, így a kaposvári Slendy kiállítóhelyére is eljutottak. Szilvalekváros süti, perec és fonott kalács: két diáklány szerda délelőtt ezzel kínálta a vendégsereget.

– Szerintem jól döntöttem, hogy nyolcadik után szakmát választottam – mondta Berecz Viktória Izabella, a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Technikum és Szakképzőiskola 11. osztályos édesipari-termékgyártó növendéke. – Sok a gyakorlat, most épp a csoki bonbonkészítést tanuljuk. Ha befejezem az iskolát, a szakmában szeretnék maradni.

Növénytermesztés, állattenyésztés, húsfeldolgozás és vendéglátás: a balatonfenyvesi Hubertus Bt. standján az egymásra épülő ágazatok működéséből kaptak ízelítőt a pályaválasztás előtt álló kamaszok. Füleki Zsuzsanna irodavezető azt mondta: a felkészült, dolgozni vágyó jelentkezőknek folyamatosan munkalehetőséget kínálnak. Akinek kedve szottyant, az Aréna kellős közepén akkumulátoros motorfűrésszel fakorongokat is vághatott: Malgay Viktor, a KSZC barcsi Dráva Völgye Technikum és Gimnázium igazgató-helyettese mutatta meg a szakmai fortélyokat. A kaposvári Gárdonyi iskola egy hetedik és két nyolcadik osztállyal látogatott el a rendezvényre. Tanáruk, Szabó Dávid szerint diákjaik díjazzák a látványos, élménydús kiállítást. A KSZC mind a tíz iskolája jelen volt, az intézményekben több mint 40 szakmát oktatnak és a Siófoki Szakképzési Centrum is bemutatkozott.

Büttner Tamás, a nagyatádi Büttner Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta: a műszaki pálya elképesztő tempóban fejlődik, a somogyi gazdaságnak létkérdés az utánpótlás biztosítása. Épp ezért vállalkozásuk is huzamos ideje bekapcsolódik duális képzésbe, a csaknem 80 középiskoláson kívül mérnökhallgatókat is fogadnak.

A rendezvényre Szita Károly, Kaposvár polgármestere is ellátogatott.

Kifizetődő tanulni a kamaszoknak

Zöld-Nagy Viktória kiemelte: nagyon fontos átgondolni, hogy a fiatalok olyan pályát válasszanak, ami a piacon versenyképes tudást ad. S ha bármi történik, akkor is hosszú távú elhelyezkedést biztosítson számukra. A kedvező foglalkoztatási adatok kapcsán arról is szólt: ma annyian dolgoznak az elsődleges munkaerőpiacon, mint a világjárvány előtt. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a tanulás, a szakmai képzés fontosságára. Foglalkoztatási szempontból ugyanis a nyolc általános osztályt végzetteket sújtotta leginkább a járvány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában