határnyitás

2021.09.02. 09:00

Határátkelőt építenek Őrtilosnál a Dráva fölé

Újabb határátkelőhellyel gazdagodhat Somogy megye. Erről Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszélt a napokban Budapesten.

Marosi Gábor

A politikus elmondta, azt szeretnék, ha Őrtilosnál is át lehetne lépni az államhatárt. – Egyértelmű a célunk, legyen több határátkelő a két ország között – hangsúlyozta Szijjártó Péter. – Magyarország és Horvátország határátkelőhelyei között átlagosan 50 kilométer a távolság.

Az emberek a határ két oldalán 50-100 méterre vannak egymástól, miközben 50 kilométert kell menniük ahhoz, hogy átjussanak a másik oldalra. Ez elfogadhatatlan – mondta a miniszter.

Kelei Zita, Őrtilos polgármestere lapunknak elmondta, régóta szeretnének állandó átkelőt a két ország között. A régi elképzelésekben egy híd építése szerepelt Őrtilosnál Magyarország és Horvátország között, de egyelőre még nem tudják, hogy milyen átkelőhely kialakítása mellett döntenek majd a döntéshozók. – Turisztikailag ez óriási előrelépés lesz számunkra – mondta Kelei Zita. – Főleg úgy, hogy épül majd egy másik kerékpárút is a térségben, amely a Mura és a Dráva mentén vezet végig és érinti a Zrínyi vár területét is. Ez még csak a tervezési szakasz végénél jár, a beruházás a jövő év elején indulhat el. A másfél milliárdos fejlesztésből 600 millió Őrtilosnál valósul meg – tette hozzá a polgármester.

Kelei Zita kiemelte, azért is örülnek a határátkelőnek, mert a szomszédos horvát község, Légrád testvértelepülése Őrtilosnak. Jelenleg viszont csak Berzence vagy Letenye felől, több tíz kilométeres kerülővel lehet eljutni oda.

Komp hozta át a horvátokat

Hagyománya van az ideiglenes határnyitásnak a Dráva menti település és horvát szomszédja között. Őrtilos és Légrád között a vízi határt 45 év után 1994-ben nyitották meg újra, s azóta gyakran megismételték az Anna-napi búcsúkor, s Mihály-napkor is. Ilyenkor Őrtilos-Szentmihályhegynél komp hozta át a folyó túlpartjáról a horvátokat a magyar településen tartott ünnepi szentmisére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában