karantén

2021.09.16. 09:00

Hazaküldik, ha tüsszent a diák

A Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános iskola tag­intézményeibe járó 3573 tanuló közül szerdán csaknem hétszázan hiányoztak betegség miatt. Ez az iskolások húsz százalékát jelenti. A gyerekorvosoknál nagyüzem van ezekben a napokban.

Turbéki Bernadett

Pénteken 100, hétfőn 90 felső légúti panaszokkal küzdő gyermek kereste fel ifj. Pavlovics György rendelőjét.

– Nagyon sok a beteg, többségük enyhe tünetekkel – mondta ifj. Pavlovics György. – A pedagógusok gyakorlatilag az első tüsszentés után mindenkit hazaküldenek, ezért olyan magas a hiányzók száma. Azokkal a tünetekkel, amelyekkel két éve még mehettek az oktatási intézményekbe, már nem – tette hozzá a gyermekorvos.

– Ha nincs nagy baj, inkább telefonon keressék az orvost, és célszerű időpont-egyeztetés miatt is felhívni, hogy ne torlódjanak a beteg gyerekek a rendelőkben. A hasfájásos tüneteket és komoly köhögést – a tüdőgyulladás kizárása miatt – célszerű személyesen megvizsgáltatni a vakbélgyulladás kizárása miatt – mondta Pavlovics György, aki arra kérte a szülőket, hogy az igazolás miatt már az otthonmaradás elején jelezzék, ha a kisgyerek beteg. Hozzátette: az elmúlt másfél évben a maszkviselésnek köszönhetően erősen visszaesett a légúti megbetegedések száma.

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvodában egy gyermekcsoport már karanténban van az egyik dajka igazoltan koronavírusos megbetegedése miatt.

– A gimnáziumunkban az összes gyermek jelen van, az alsósokat és a felsősöket érintik inkább a hőemelkedéssel, torokfájással és enyhe náthával járó tünetek – mondta Farkasné Papp Ágnes, az intézmény igazgatója, aki arra is emlékeztetett, hogy a korábbi évek tapasztalata alapján szeptember végén hasonlóan sok beteg volt.

– Van olyan tagiskola, amelyben a tanulók 29 százaléka hiányzik. Minden intézményünk érintett a megbetegedéssel. Csaknem 13 százalék a hiányzók száma abban az iskolában is, amely a legkevésbé érintett – mondta Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola igazgatója, aki hiányolja a két évvel ezelőtt elrendelt esetszámjelentési-kötelezettséget, amit egyelőre nem kérnek központilag. A intézményekbe testhőmérséklet-mérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a diákok. Felhívta a figyelmet az október 22–ei kampányoltásra, amelyet a Kodály iskolában és a Munkácsy gimnáziumban rendeznek majd.

Nőtt a vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben

A szennyvízminták SarCov2 koronavírus koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, míg a heti mérési eredmények jellegzetes ingadozást mutatnak. Az egyes városok szennyvízmintái közül aktuálisan növekszik Budapest és Győr, valamint Kaposvár mintájában a koronavírus koncentrációja. Kaposváron a koncentráció mérsékelt a szennyvízben, de emelkedő tendenciát mutat.

Azokban az intézményekben, amelyekben igazoltan koronavírustól betegedtek meg a diákok, a közösségi terekben azonnal elrendelték a maszkviselést, és csütörtöktől az összes tagiskolában is így tesznek.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában