a természet szeretete

2021.09.19. 14:00

Ifjú vadászokat is avattak a vadászok éjszakáján

A somogyi vadásztársadalom színe-java összegyűlt szombaton a vadászok éjszakáján, zsúfolásig megtelt az Európa park. A színpadon felavatták az ifjú vadászokat, és kitüntetéseket adtak át. Vadászati kiállítás nyílt az Anker-ház termében.

Kovács Gábor

Javában tart a szarvasbőgés, zengnek a somogyi erdők – tért ki erre köszöntőjében Neszményi Zsolt, somogyi kormánymegbízott, aki összefoglalta a tavalyi vadgazdálkodási eredményeket. 2020-ban Somogyban több mint 22 ezer vaddisznót lőttek ki, míg egy évvel korábban 16 ezret, ez 50 százalékkal több. Gímszarvasból 9100 került terítékre, bár a dámszarvas (1200) és az őz (3100) elejtése visszaesett, de ez az aranysakál dél-somogyi terjedésének tudható be. Az idén már két kapitális gímbikát ejtettek el, egyet Törökkoppánynál, egyet Bőszénfa közelében.

– A vadászat nem céltalan ölés, hanem az ember alaptevékenysége, nélküle felborulna a természet és a mezőgazdaság egyensúlya – mondta a megnyitón Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, aki szót ejtett az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás somogyi konzorciumának tevékenységéről is. A rendezvényen részt vett Gelencsér Attila országgyűlési képviselő.

 

– A vadászat nem a természet kizsákmányolásáról szól, hanem természet megismeréséről és tiszteletéről – mondta Szita Károly polgármester, aki megnyitotta a Somogyország vadászati kincsei állandó kiállítást, és hangsúlyozta, hogy a kaposváriak élhető és zöld várost építenek.

– A természetért érzett felelősség és az alázat különbözteti meg az igazi vadászt a puskás embertől – jegyezte meg Kemenszky Péter, a vadászkamara somogyi titkára, aki felavatta az ifjú vadászok új generációját.

A vadászok éjszakáján elismeréseket osztottak. Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmével posztumusz tüntették ki Boda Pált, a somogyi vadászkamara egykori elnökét. A Vad és Vadászat Szolgálatáért díjban részesült Barkóczi István, a SEFAG Zrt. egykori elnöke, Jakab Antal, iharosi kerületvezető vadász, Kámi János, a lábodi erdészet hivatásos vadásza, és Kozmóczki Béla, kercseligeti nyugdíjas vadász. Nimród érdemrenddel tüntették ki Ábrahám Levente múzeumigazgatót, és díjazták Fehér István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója, és Lakatos Éva, barcsi tanárnő munkáját. Magyar Vadászatért érdemrendben részesült Berend Ferenc, a Somogy Megyei Vadászok Szövetségének elnöke.

A kaposvári vadászati kiállítás bemutatja a vadászható fajokat, köztük az öt nagyvadat: a gím, a dám, a vaddisznó, a muflon és az őz megismerhető. A világranglistán az első tíz trófea közül öt magyar, közte három somogyi – ezen trófeák másolatai is szerepelnek a kiállításon. Az eredetiek értéke rendkívüli, mintegy 750 millió forint darabonként. Nem őshonos fajokat is bemutatnak, mint például a nyestkutyát vagy mosómedvét, melyek terjedésének szabályozása a vadászat fontos feladata. Az kiállítás az ifjú vadászoknak ismeretet ad, és a gyerekeknek jó szórakozást nyújt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában