közgyűlés

2021.09.23. 17:00

Kaposvár járványügyi költségvetését zárójelbe tette az erősödő gazdaság

A 2020-as járványügyi költségvetés már múlté, mert mostanra erős, dinamikus fejlődés bontakozott ki a helyi gazdaságban – hangzott el kaposvári közgyűlésen, amikor az idei költségvetés első félévének teljesítését tekintették át.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Tavaly a járvány első és második hulláma 986 millió forint iparűzési adóbevétel kiesést eredményezett, ám azóta „utolértük magunkat” – sőt 3,2 milliárd forintra növekedett az iparűzési adó várt mértéke. Az idei költségvetésben 12 milliárd forint beruházást irányoztak elő, ennek egy része már elkészült, a másik része zajlik. A városban 80 helyen végeznek út- és járdafelújításokat.

– A költségvetés stabil, erős lábakon áll, és megyünk előre! – jelentette ki Szita Károly polgármester az előterjesztéskor.

Nagy Attila, a kaposfüredi városrész képviselője (FIDESZ-KDNP) köszönetet mondott azért, hogy az önkormányzat gyorsan intézkedett, hogy a 67-es főút átépítési munkálatai minél kevesebb kényelmetlenséggel járjanak az ott élőknek. Kiszélesítették az iskola előtti hidat, és új parkolót alakítottak ki az iskolával szemben. Az átkelést polgárőrök is segítik. Megrendeltek egy ideiglenes forgalomirányító lámpát, ami gombnyomásra biztosítja a gyalogosok áthaladását. Azt ott élők kérésére megrendeltek továbbá két traffipaxot is. A 10 millió forintba kerülő sebességmérő állomásokat ott állítják fel, ahol a szakemberek javasolják.

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el azt a módosítást, hogy ezentúl évi 30 ezer forint támogatásban részesüljenek azok, akik nagykorúként ételallergiában szenvednek. Így már a nyugdíjasok is igényelhetik az ennek alapján járó támogatást, amelyet eddig csak dolgozóként szja-jóváírásként kaphattak meg. Kaposváron 530 táplálékallergiában szenvedő felnőttet tartanak nyilván. A szociális támogatásukhoz a város mintaszerű rendeletet alkotott, állapította meg Torma János ( Fidesz-KDNP) és Nadrai Norbert (Füredi Szőlősgazdák) képviselő. A Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda ezentúl Fésűs Éva nevét viseli, és a Kossuth-díjas kaposvári meseíró mellszobrát is felállítják majd a városban.

Elbúcsúztak az aljegyzőtől és új képviselőt köszöntöttek

Napirend előtt egy régi-új képviselőt köszöntöttek. Miután Molnár Péter (DK) más munkaelfoglaltságára hivatkozva visszalépett, a Helyi Választási Bizottság Pintér Attila (MSZP) számára adta át a mandátumot, aki átvette a megbízólevelét, és letette az esküt. A képviselő-testület Farkas Edit aljegyzőt köszöntötte, aki 40 év közigazgatásban eltöltött munka után nyugdíjba vonult. A közgyűlés döntött a Bursa Hungarica ösztöndíj önkormányzati fedezetéről is. A napirendről azonban levették több környező település kérelmét, mellyel a kaposvári fogorvosi ügyelethez kívántak csatlakozni, ehhez ugyanis még nem érkezett meg az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai állásfoglalása. Orci, Zimány, Patalom, Magyaregres, és Kaposújlak településekkel kötött óvodai feladatellátási szerződéseket módosította Kaposvár, ezek a községek kiegészítik az állami normatívát, ha a város többet költ a bejáró óvodásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában