kényelem és biztonság

2021.09.09. 20:00

Két sávon roboghatunk a Balatonra Látrány után is

Már megtették az első kapavágásokat, hogy a 67-es főút Látrányt elkerülő szakaszát is 2X2 sávosra bővítsék. Így 2023-ra fél óra alatt elérhető lesz a Balaton. Az ünnepélyes projektindítót csütörtökön tartották a rádpusztai behajtónál.

Kovács Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A 67-es főút átépítésének történetét is felelevenítették a beruházás bemutatóján. 2017 és 2019 között készült el az út középső szakasza, 33,7 kilométer hosszan. 2021 augusztus végén megkezdődött a Kaposfüredet elkerülő rész kiszélesítése, most pedig a somogytúri körforgalom és Balatonszemes között, egészen az M7-esig újul meg a főút 10,1 kilométeren át. A több mint 28 milliárd forintos beruházás kizárólag kormányzati forrásból valósulhat meg. Kaposvár felől nézve a meglévő út jobb oldalát bővítik, mert a bal oldalon többnyire Natura 2000-es területek húzódnak.

– Viszen egy külön szintű csomópont biztosít majd lehajtási lehetőséget minden irányból – magyarázta Nagy Róbert, a NIF Zrt. vezérigazgatója. – Rádpusztánál egy szintbeni csomóponton könnyebben átkelhetnek majd a mezőgazdasági járművek. A zenélő 67-es út másik innovációja egy turbó körforgalom lesz az M7-es balatonszemesi felhajtójánál. Ott speciális világítástechnikát helyezünk el, amelynek fénye felerősödik, ha egy autó közeleg.

Balatonszemesen az Árpád út felé a régi 7-es út is jól megközelíthető lesz majd. Végig vadkerítés határolja majd az új 67-est, Somogytúrnál és Látránynál vadátjáróval. 2023-ban fejeződhetnek be a munkák a kaposfüredi szakasszal egyidejűleg, és ekkor a 67-es út a teljes 46,5 kilométeren át 2X2 sávos lesz.

– Felkerül az i-re a pont, és ezzel az egész Dél-Dunántúl közelebb kerül a Balatonhoz – mondta köszöntőjében Móring József Attila, Marcali és térsége választókerületének országgyűlési képviselője. – Az út korszerűsítése az itt élők és a nyaralni érkezők életét is megkönnyíti majd.

– Modernebb, kényelmesebb és biztonságosabb lesz az út – mondta Witzmann Mihály, Siófok és térsége országgyűlési képviselője. – Ez hozzájárul a környék gazdasági erejének és versenyképességének növeléséhez, és a vidék lakosságmegtartó ereje, tőkevonzó képessége is magasabb szintre emelkedik vele.

Szigetvár felé folytatódik az út átépítése

A jelenlévők Szita Károlynak is köszönetet mondtak, mert bábáskodott a projekt felett. Kaposvár polgármestere elmondta, hogy itt nem állnak meg, mert a 67-es főút átépítése Szigetvár felé folytatódik, és a tervek szerint rácsatlakozik az M6-os autópályára. Az új közlekedési lehetőséggel a technológiai fejlődés és a magasabb munkabérek is megérkezhetnek a megyeszékhelyre. Már eddig is jelentkeztek új befektetők, és a kaposvári munkanélküliség a rendszerváltás óta a legalacsonyabb. Az ünnepségen részt vett Biró Norbert, a Somogy Megyei közgyűlés elnöke. A Látrányt elkerülő szakasz kivitelezését a Strabag Zrt. nyerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában