falusi vendéglátás

2021.09.10. 09:00

Lánybúcsú és nászút, Somogyba csalogatta a nyár a vendégeket

A falusi vendéglátóhelyek között Dél-Dunántúl, azon belül is Somogy megye volt az egyik legfelkapottabb régió a nyári szezonban. A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) megkeresésünkre elmondta, még nincsen pontos statisztikájuk az idei nyárról, de a szolgáltatók visszajelzései alapján rekordévet zárt a falusi turizmus.

Marosi Gábor

Csak egyetlen szabadnapja volt az idén nyáron Tóthné Iváncsics Gyöngyinek, az egyik őrtilosi szállásadónak. Június elejétől augusztus végégig folyamatosan érkeztek hozzá a vendégek. A turisták 90 százaléka fővárosi volt, de székesfehérváriak és győriek is megpihentek nála.

– Általában családok érkeztek hozzánk, de lánybúcsús csapat és egy nászutas pár is itt szállt meg – mondta Tóthné Iváncsics Gyöngyi. – A vendégéjszakák száma tavalyhoz képest átalakult. A vendégek nemcsak néhány napra jöttek Őrtilosba, hanem előfordult, hogy nyolc vagy éppen tizenkét napra foglaltak szállást. A környéken nagyon sok mindent lehet csinálni, ezért is vagyunk ennyire népszerűek. Közel van a gyékényesi bányató, lehet szárazföldi és vízitúrákat is teljesíteni. Utóbbiból kettő nagyon népszerű. Az egyik vízitúra Tótszerdahelyről indul és egészen Őrtilosig lehet evezni a Murán. Ez egy 22 kilométeres szakasz. A másik túra Őrtilostól tart Vízvárig. A 45 kilométeres úton a csodás Drávát lehet megismerni – mondta az őrtilosi szállásadó. Tóthné Iváncsics Gyöngyi hozzátette, az őszi szezon egyelőre nem ígérkezik jónak, mindösszesen csak kettő foglalásuk van.

Szarka Zsolt, az egyik bárd­udvarnoki vendégház tulajdonosa elmondta, nagyon sok visszatérő vendégük volt a nyáron, a legtöbben Budapestről érkeztek. – Gyengén indult a szezon, de amikor a beoltottak száma elérte az öt és fél milliót, megindultak a turisták. – Nem volt végig telt házunk, néhányszor üres maradt a szálláshely, de azért elégedettek vagyunk. Sokan csak pár éjszakát töltöttek el nálunk, ezért a főszezonban kitaláltuk azt, hogy minimum négy éjszakára lehessen foglalni. Kell ennyi nap ahhoz, hogy a vendégek megismerjék a Zselicet és környékét – tette hozzá Szarka Zsolt.

Dübörgött a szezon, egy igazán sikeres nyarat zárt idén a falusi vendéglátás

Frankó Pál, a FATOSZ elnöke érdeklődésünkre elmondta, a vidéki szálláshelyeken már a tavalyi nyár is „erősebb” volt, mint korábban, idén viszont csúcsot döntött a turizmus. Főszezonban szinte esélytelen volt egyik napról a másikra szálláshelyet találni. Frankó Pál kiemelte, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatásából kiderült, hogy a legnagyobb forgalmú nap július 24-én volt az országban. Ezen a napon a legtöbben vidéken pihentek. Az aprófalvas települések miatt a legfelkapottabb régió Észak-Magyarország volt. Ezt követte a Dél-Dunántúl, közte Somogy megye, a harmadik legnépszerűbb régió Dél-Alföld volt. A FATOSZ elnöke hozzátette: a Balaton, valamint Somogy megye kiváló adottságai, az épített és természeti örökségek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az idei nyár sikeres legyen a falusi vendéglátásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában