kiaknázatlan lehetőség

2021.09.07. 09:00

Literszám folyik el az ásványvíz Balatonfenyvesnél

Tizenöt év alatt több millió liter gyógyhatású ásványvíz folyt el a semmibe Balatonfenyves határában. Már többen próbálták megszerezni, hogy aztán közkinccsé tegyék, ám ez eddig senkinek sem sikerült.

Turbéki Bernadett

Ahelyett, hogy tömegek gyógyulhatnának tőle, a Jancsi-árokba távozik a víz 1964 óta, amikor olajat kerestek ezen a területen és a fúrás nyomán ásványvíz került a felszínre. A csövön azóta változatlan szintmagassággal és minőségben megállás nélkül folyik el a 29 fokos, minősített ásványvíz. Már messziről érezni kénes illatát.

A fenyvesi Szigeti Sándor szívén viseli a kút sorsát, s a terület egykori tulajdonosát is jól ismerte. – A környékbeliek úgy tartják, hogy nemcsak mozgásszervi, hanem emésztőrendszeri problémákat is orvosol ez a víz – mondta. – A területet és a kutat az egykori tulajdonos szerette volna jó pénzért értékesíteni. A kétezres évek elején jöttek is külföldről a befektetők, ám az utolsó pillanatban mindig meghiúsult az üzlet.

Szigeti Sándor úgy véli, hatalmas lehetőségtől esett el a kétezres évek elején Balatonfenyves, mert ha itt palackozóüzem, vagy gyógyfürdő létesült volna, az sokat lendített volna a településen. A terület egykori tulajdonosa 2005–ben meghalt, s azóta sem történt semmi a víz hasznosításával kapcsolatosan. Próbáltuk elérni a forrás örökösét, eddig sikertelenül.

Balatonfenyves polgármestere is évtizedek óta figyelemmel kíséri a kút és a szabadba elfolyó ásványvíz történetét. – Én sem értem, hogy miért nem történik előrelépés – mondta Lombár Gábor polgármester. – Bár a kút magánterületen van, a föld mélyén rejlő kincs a magyar állam tulajdona. A kút ebben a formában nem használható, talán újat is kellene fúrni, hogy itt bármit is kezdeni lehessen ezzel a kinccsel – mondta. Lombár úgy emlékszik, a kúttal együtt sok adósságot is hátrahagyott a tulajdonos, sorban állnak a hitelezői.

Titokzatos gazda

Szigeti Sándor ottjártunkkor azonnal a gödör szélére ült, hogy lábait belelógassa a gyógy­vízbe. Azt mondta, sokan járnak ide lábáztatásra, sőt még inni is viszik az itt feltörő vizet. Mesélt az egykori tulajdonosról is, aki milliókat nyert egy televíziós szerencsejátékban. – Módja lett volna fényűző életet élni, ehelyett eladta a modern és drága házát, hogy ezt a területet, amelyről a jótékony hatású víz bugyog, megvásárolhassa.

– Egy baleset következtében majdnem elveszítette az egyik lábát, amelyet az orvosoknak sikerült ugyan megmenteni, ám utána folyamatosan bicegett. Úgy döntött, hogy nem kunyerál az orvosoknál beutalókat különböző gyógyfürdőkbe, inkább szerényebb körülmények közé költözött és megvette ezt a területet, hogy bármikor merülhessen a saját kis medencéjébe. Egy idő után úgy tapasztalta, hogy nincs már szüksége botra – mondta Szigeti Sándor, miközben nagyot kortyolt a vízből.

Fotó: T. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában