jubileum

2021.09.15. 17:00

Mindenek felett áll a gyerekek érdeke a 60 éves Kékmadárban

Hat évtizede alapították a nagybajomi Kékmadár gyermekotthont. A jubileum tiszteletére rendeztek ünnepséget az intézményben, ahol az egykori és a jelenlegi dolgozók és ellátottak, valamint a támogatók és adományozók is találkoztak.

K.G.

1960-ban a helyi állatorvos, Telkes József családi házát alakították át gyermekotthonná, és rá egy évre kezdte meg működését az intézmény, amely ma három lakásotthonból áll. Összesen 36-an élnek itt, sok a fiatalkorú lányanya, a gyermekeik elhelyezését is itt biztosítják. A kismamákat igyekeznek felkészíteni a szülésre, és a csecsemők gondozására. A fiatal anyák az iskolába járásukat a gyermek egyéves koráig egyéni tanrendben oldják meg. Az egyik lakásotthonban a testvérek is együtt lehetnek.

– Nagy ölelés jár azoknak, akik itt nevelkedtek, és azoknak is, akik hatvan év alatt itt dolgoztak, mert megszámlálhatatlan kéz és gondolat építette a Kékmadár gyermekotthont, ami a somogyi gyermekvédelem bástyája lett! – mondta köszöntőjében Csatos Zsuzsanna, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója.

 

– A Kékmadár Nagybajom meghatározó közössége, melyet egy különleges hivatás sorsközössége köt össze – ezekkel a szavakkal fordult az egybegyűltekhez Pirka Mátyás polgármester.

Értékes fiatalok kerülnek ki az országos hírű Kékmadárból, erősítette meg Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője.

– Híre van a szakmában a nagybajomi csecsemőotthonnak, mert a gyerekek itt megkapják azt a szeretetet, törődést és figyelmet, amit a saját családjukban nem – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

A gyermekvédelem munkája nem maradhat az intézmények falai között, ha azt akarjuk, hogy az innen kikerülő fiatalok megálljanak a saját lábukon, szólalt fel a rendezvényen az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

– Nemcsak az élet, hanem a nemzet számára kell megmentenünk ezeket a fiatalokat, ezért indította el a kormány a „Befogadlak!” programját – emelte ki Fülöp Attila. – Magyarország gyermekvédelmi rendszere most 23 ezer fiatalról gondoskodik. Ez egy közepes város lakossága, nem mindegy, hogy mi lesz a sorsuk!

Az ünnepségen Horváth András nagybajomi plébános, helyettes esperes megáldotta a gyermekotthont. A rendezvényen részt vett Huszti Gábor, a Somogy Megyei Önkormányzat alelnöke, és Horváth László Norbert, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) Somogy megyei kirendeltségének igazgatója.

Tőlük vártak vigaszt és magyarázatot

Az intézményben élő fiatalok és nevelőik zenés műsort adtak, majd meghallgatták a nyugdíjas Véber Józsefné megemlékezését, aki csecsemő-és kisgyermeknevelőből lett nevelőszülő. 1972-ben, 18 évesen kezdett itt dolgozni, és ez volt az egyetlen munkahelye. Véletlenül került ide, de ma már tudatosan választaná ezt a hivatást, emlékezett elcsukló hangon. Tiszteletet, emberséget és elfogadást tanult a munkahelyén, és továbbadta. A Kékmadárban mindig a gyermekek érdeke volt az első. A gyerekek tőlük vártak vigaszt és magyarázatot olyasmire, amelyre a felnőttek sem tudták a választ, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában