tanévkezdés

2021.09.04. 20:00

Módosított menetrend és rendőri védelem is jár a diáknak

A somogyi rendőrök Kaposváron öt, a megyében pedig még további tizenhét gyalogos-átkelőhelynél biztosították a gyerekek közlekedését reggel és délután a tanévkezdés első napjaiban.

Kovács Gábor

Áttekintik a somogyi iskolák köz- és közlekedésbiztonsági, valamint bűn­ügyi helyzetét, és a helyi önkormányzatokkal, a közútkezelővel közösen az iskolák közelében forgalomszervezési és forgalomtechnikai bejárásokat tartanak – közölte lapunkkal a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság.

Szeptemberben reggelente és kora délután rendőr áll minden iskola előtt, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. A forgalom elterelése miatt nagy figyelmet kapott kaposfüredi közlekedésről azt mondták: a megnövekedett forgalom ellenére a füredi iskola előtti zebrán az oktatás megkezdése előtt nincs számottevő gyalogosforgalom. Ennek oka, hogy a szülők többsége az intézmény parkolójánál teszi ki gyermekét. A polgárőrök jelen vannak és segítik az átkelést.

Iskolabusz viszi az alsóst, bérletet kapott a felsős

A Kodály-iskolához tartozó intézményekben és a Csokonai-iskolában kezdték meg a tanévet a megszűnt Pécsi utcai tagiskola diákjai. A Pécsi Ítélőtábla tiltotta meg, hogy a 2017-2018-as tanévtől első osztályt indítsanak. Az intézményben az idei tanévtől csak három alacsony létszámú osztály maradhatott volna.

Szabóné Kudomrák Zsuzsanna, főigazgató elmondta, a 46 diákot elhelyezték a város intézményeiben. Kiemelte, a szegregált körzetben élő alsós fiatalokat mindennap iskolabusz szállítja az iskolába és haza is, a felsősök pedig összvonalas buszbérletet vett a tankerület. Hozzátette, zökkenőmentesen indult el a tanév, de matematika, kémia, informatika, technika, angol és testnevelő tanárra szükség lenne.

Több járat indul

Bővebb menetrenddel készült a tanévkezdésre a Kaposvári Közlekedési Zrt. Szeptember elsejétől a meglévő járatok mellett hétköznap 38, hétvégén 10 új indult el a városban. Turnai Károly, a társaság vezérigazgatója lapunknak elmondta, a kaposfürediek kérésére hétköznaponként két járat útvonalát meghosszabbították. A 22-es és a 26-os buszok a laktanyaforduló helyett Kaposfüredről indulnak. Kiemelte, az új menetrendnek köszönhetően hétköznap 14 járattal több közlekedik Füredről és mindegyik érinti az Állomás utcát. – Hat új útvonalat is kialakítottunk a városban – mondta. – Olyan városrészeket „kötöttünk össze”, melyek korábban csak átszállással voltak megközelíthetők. Már Kaposfüredről és a Jutai útról is közvetlen járat visz a kórházhoz, s két körjáratot is bevezettünk. A buszpályaudvarról indulva érinti a kórházat és a Raktár utcát, és így tér vissza a pályaudvarra – mondta a vezérigazgató. Hozzátette, több busz menetrendjén is igazítottak. Némelyik a megszokottól pár perccel korábban, vagy később indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában