kirándulás

2021.09.09. 11:22

Orosz atomerőműbe repítette tudásuk a kaposvári diákokat

Különleges kiránduláson Oroszországban járt két kaposvári diák, jutalmul a nyelvtanulásban elért kiváló eredményeikért.

Kovács Gábor

Még a dubnói atomerőműbe is ellátogathattak. Az utazás az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének tevékenységét dicséri, hiszen innen kerültek ki a legjobb orosz nyelvtudással büszkélkedő tanulók.

Jó tanuló, jó sportoló legyen és jól beszéljen oroszul, mert nincs tolmács, meg kell értetniük magukat a helybeliekkel – ezek is a feltételei voltak annak, hogy elutazhassanak a diákok Moszkvába az Orosz Együttműködés Szervezetének meghívására. Az ingyenes turistaút költségeit minden évben az orosz külügyminisztérium állja.

Augusztusban Magyarországról az öt legjobban beszélő 14–18 éves fiatal vághatott neki az útnak. Közülük hárman budapestiek, az ő szüleik orosz származásúak. Vidékről csak Kaposvárról kerültek be az utazók közé: Székely Áron, a Munkácsy gimnázium tanulója és Jávorszki Hunor Bendegúz, a Pécsi Tudományegyetem másodéves joghallgatója.

– Nekem semmilyen családi kapcsolódásom nincs, de a hangzása miatt már kisiskolás koromban megtetszett az orosz nyelv, szerintem hasznos az ismerete – mondta Jávorszki Hunor Bendegúz, aki fiatal kora ellenére négy nyelven beszél. Angolul és franciául felsőfokon, oroszul középfokon és a németben is jó halad. – Még 13-14 évesen csatlakoztam az orosz hagyományőrzőkhöz és kezdtem náluk tanulni a nyelvet – tette hozzá a fiatal. – Az egyesületben nemcsak a nyelvvel ismerkedtem meg, hanem az orosz kultúrával is, az ünnepekre verssel, énekkel és tánccal készültünk. Az első évektől fogva jártam fellépni, főleg verseket mondtam. A Puskin szavalóversenyen 3. helyezést értem el, ezt vették figyelembe és mellé kellett írnom egy esszét, hogy bekerüljek a programba.

Moszkvában a Kozmosz Hotelben volt a szállásuk, a 2500 szobás gigantikus hotel egykor az olimpiára épült. Összesen 700 gyerek érkezett ide a világ minden tájáról, Franciaországtól Ugandáig. A különböző nemzetek fiait vegyesen csoportokba osztották, a kaposvári egyetemista társai hollandok, észtek, üzbégek voltak. Azt mondja, az orosz emberek mindenütt barátságosak, segítőkészek voltak velük.

– Kedvelem a történelmet, így nagyon tetszett a moszkvai Vörös tér és az Állami Történeti Múzeum – mesélte Jávorszki Hunor Bendegúz. – Jártunk a Vaszilij Blazsennij székesegyházban. Megmutatták nekünk a dubnai atomerőművet, ahol az Egyesített Atomkutató Intézet van. A látogatóközpontban atomenergetikai előadásokat hallgattunk, videókat és maketteket néztünk, de ellátogattunk a Moszkvai Nagycirkuszba és az állatkertbe is.

– Számomra egy életre szóló élmény volt az utazás – emlékezett vissza Székely Áron, a kaposvári Munkácsy gimnázium tizedik osztályos tanulója. – Ami leginkább megragadott, az Moszkva mérete volt. Mindig érdekelt a nyelvtanulás, és most valósággal beleszerettem az orosz nyelvbe, főként, hogy náluk gyűjthettem tapasztalatokat. Szeretnék még eljutni Szentpétervárra, és esetleg egy ottani egyetemen továbbtanulni valamilyen művészettel kapcsolatos szakon.

Alig akarták elhinni, hogy csak néhány éve tanulják a nyelvet

Az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének célja az orosz nyelv tanítása mellett a kultúra ápolása is, magyarázta Gokieli Szvetlána, az egyesület elnöke. Már egész kisgyermekkortól fogva lehet náluk oroszul tanulni, gyakran hirdetnek ingyenes nyelvoktatási lehetőséget. Leginkább fiatalok jelentkeznek, de az idősebbek is érdeklődnek, olyanok, akik tanárok voltak vagy tanultak valaha oroszt, és szeretnék felfrissíteni a tudásukat. Gokieli Szvetlána azt mondta, a legnagyobb dicséret az volt, hogy Moszkvában alig akarták elhinni a kaposvári diákokról, hogy csak alig néhány éve kezdték a nyelvtanulást. Az Orosz Hagyományőrzők Kaposvári Egyesületének 55 tagja van. Kulturális rendezvényeket szerveznek, megünneplik az ortodox karácsonyt és más ünnepeket. Másik vállalt feladatuk az orosz katonák sírjainak ápolása Somogyban, illetve segítenek a hozzájuk forduló magyar családoknak felkutatni az Oroszországban hősi halált halt magyar katonák sírhelyeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában