gőzölgő víz

2021.09.14. 11:32

Ötven fokos víz tört fel a péterhidai csodakútból

Mosogatáshoz és fürdéshez már kellemetlenül meleg vizet húznak fel egy péterhidai kútból. Az ingatlantulajdonos édesapja egy hónappal ezelőtt vette észre, egy keveset ígérő kései órán, amikor locsolni akart, hogy gőzölög a kútból húzott víz.

Turbéki Bernadett

Teljesen átlagos kerekes kútja van Péterhidán Szabó Lászlónak, igazi „kúthűvös” vizet lehet húzni belőle. Négy házzal arrébb lakott három hónapig a fia, akinek szintén egy hideg vizes kútja volt. Ám miután augusztusban elköltözött családjával, egy furcsa jelenség történt. A fiú egykori udvarán csaknem ötven fokos vizet húznak a kútból.

– Ezt a kádat szoktuk megtölteni a kútvízzel, aztán napokig állni hagyjuk, hogy locsoljunk belőle – mutatta a kádat Szabó László fia egykori udvarán. Közben már a kút kerekét tekerte, hogy bebizonyítsa szavahihetőségét. – Egy hónapja búvárszivattyú segítségével töltöttem a kádat, amikor arra lettem figyelmes, hogy a víz gőzölög. Azonnal merítettem egyet a vödörrel is, ami szintén forró volt – majd nyújtotta is felénk a vödröt, hogy bizonyosodjunk meg annak tartalmáról. A víz egy szabadban töltött téli nap után is forróbb fürdőt biztosítana, mint amit az emberi szervezet kívánna. Csaknem ötven fokos, és még csak kénes szaga sincs. A szomszéd kútja tőle úgy húsz méterre áll, a kerítésen keresztül is jól látható, ám ott a geotermikus jelenségnek semmi jele.

– Én is húzok maguknak egy vödörrel a sajátomból – mondta a szomszéd, majd miután megtette, szomorúan közölte, hogy neki sajnos nincs olyan szerencséje, mint a Szabó családnak. Azt viszont Szabóék sem tudták még eldönteni, hogy örüljenek-e a termálvíznek, hiszen éppen eladni kívánták a házat.

– Jó volna tudni, hogy mit kezdhetünk ezzel a vízzel, most a ház eladását is ettől tennénk függővé. Lehet, hogy az egész falut tudnánk fűteni vele – mondta Szabó György unokája „csodakútja” mellett, amelyen egy felirat hirdeti a kútfúró mester nevét és azt, hogy a 17 méter mély kutat 1939-ben fúrták. Azelőtt még sosem mutatkozott a különös jelenség.

– Hajnalban, amikor hideg van, az egész kút gőzölög – csóválta mosolyogva a fejét Szabó László, aki egy hozzá értő ismerősnek szólt a jelenségről.

– Tényleg milyen meleg... – mondta Kalányos István, aki több mint harminc éves olajbányász gyakorlattal rendelkező fúrómester. – Úgy vélem, a jelenségnek még nincs vége, akár a többi környékbeli kút vize is felmelegedhet, ha pedig a gáz és a víz egyensúlya felborul, akár gejzírként törhet fel a forró víz, amely a kút hideg vizét is ennyire felmelegítette – mondta a fúrómester, aki szerint mostantól figyelni kell a vízállást és a hőmérsékletet a kútban, ami árulkodó lehet a továbbiakra nézve.

Földrengés vagy olajfúrás miatt válthatott forróra a víz

A szakember szerint nem is olyan furcsa a jelenség, hiszen Somogy megye alatt óriási mennyiségű termálvízmedence található.

– Jól ismerem ezt a területet, éveken keresztül vettem részt fúrási pontok kialakításában. Nehéz lenne azonnal konkrétan megmondani, mitől alakult ki a jelenség. Feltételezésem szerint egy korábbi földrengés miatt az elmozdult rétegek miatt jött létre, vagy a közelben végzett rétegrepesztések hatására alakult így. PH-értéket, összetételt, és hőmérsékletet kellene méretni, hogy megtudjuk, mivel állunk szemben, és milyen élettani hatása van a víznek – tette hozzá Kalányos István, aki már szerzett tapasztalatot, hogy próbafúrás után a közelben, ám egy másik helyen feltört a termálvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában