lehetőség

2021.09.27. 17:30

Rangot és biztos megélhetést adna a Balatoni Kulináris Műhely

Az országban egyedülálló módon, csaknem 300 millió forint értékben virtuális Ágazati Képzőközpontot hoz létre marcali és siófoki iskolájában a Siófoki Szakképzési Centrum négy balatoni étterem közreműködésével. Közös céljuk, hogy a minőségi vendéglátáshoz olyan fiatalokat képezzenek, akik hazai és nemzetközi szinten is megállják helyüket a vendégtérben és a konyhában egyaránt.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

– A közelmúltban sikerült a Pénzügyminisztérium GINOP pályázatán 280 millió forint támogatást elnyernünk. Ágazati Képzőközpontot hozunk létre Siófokon a Krúdy Gimnáziumban és Marcaliban a Hikman Béla Szakképző Iskolában – jelentette be a hétfői sajtótájékoztatón Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja Balatonszemesen.

Kiemelte: az országban egyedülálló módon Balatoni Kulináris Műhelyt alakítanak ki két intézményükben, ahol kivetítővel ellátott séfpult, valamint nyolc kamerából álló multimédiás rendszert hoznak létre, emellett pedig a 21. századi elvárásoknak megfelelő modern konyhatechnikai eszközöket is beszereznek.

– Egy nonprofit kft.-t hozunk létre négy balatoni étteremmel, akikkel évek óta együtt dolgozunk. Közös célunk, hogy legyen egy olyan vidéki képzőhely ifjú szakács, cukrász és felszolgáló tanulók számára, akik felveszik a versenyt hazai és nemzetközi iskolákban tanulókkal – jegyezte meg Szamosi Lóránt.

Kiemelte: szükség van a minőségi balatoni vendéglátásra, ehhez a szakember képzést tudják nyújtani. Bízik abban, hogy a jövőben rangot fog jelenteni ezekben a műhelyekben tanulni és tanítani. Horváth Péter, a siófoki centrum főigazgatója elmondta: egy balatonmáriai, egy balatonszemesi és két siófoki étteremmel évek óta szoros partnerségben vannak és mindannyian látják, hogy az ágazatnak reagálnia kell a felgyorsult változásokra.

– Az elmúlt évtizedek legjobb szezonját zárták idén a Balatonnál és egyre nagyobb az igény a minőségi vendéglátásra. Ehhez viszont elengedhetetlen a munkaerő utánpótlása, a műhelyben tanuló fiatalok a legmagasabb és legfrissebb szintű tudást fogják megkapni – tette hozzá a főigazgató. – A balatoni gasztronómiában óriási változások történtek és szükség van a szakoktatásban is fejlődésre. Akik kikerülnek az iskolából, azonnal mozgató rugói lehessenek a minőségi magyar konyhaművészetnek – mondta el Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa. Hozzátette: bízik abban, hogy a közös kezdeményezésük egy szemléletváltást is hoz magával, egy életpálya modellt tudnak a fiataloknak mutatni, akik versenyképes fizetésért tudnak elhelyezkedni.

 

Minőségi utánpótlást nevelnének

– Optimisták vagyunk, hogy Marcali és háttér településén élő fiataloknak egy olyan jövőképet tudunk mutatni, hogy életükben egy minőségi változás következhet be – mondta el Balla György, a Port Étterem tulajdonosa. Megjegyezte: egész évben nyitva vannak, ennek ellenére komoly munkaerővel küzdenek a Balatonnál. Mihók Tamás, a Mala Garden tulajdonosa elmondta: örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez, nem titkolt vágyuk, hogy a minőségi utánpótlás biztosított legyen a jövőben. – Olyan fiatalokat szeretnének képezni, akik nem külföldön, hanem itthon tudnának karriert építeni, megtalálni helyüket a hazai minőségi vendéglátásban – mondta el Deme Dávid, Bella Itália Restaurant főpincére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában