óriástök

2021.09.24. 09:00

Sántoson a méret a lényeg

Hatalmas, húsos óriástökök terebélyesednek egy sántosi család kertjében. Takács Roland és felesége kezdő töktermesztőnek számít, ez az első szezonjuk. Az eddigi legnagyobb termésük 126 kilóra nőtt, és a bőszénfai lecsófesztiválon bárki megcsodálhatta.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Egy kétezer négyzetméteres üres földterületen kezdett tököt termeszteni a Takács család Sántoson. – Tanakodtunk, hogy milyen növényt termesszünk itt, és egy ismerősünk javasolta, hogy tököt vessünk, mivel a föld pihentetve volt és a Surján patak partján lévén nagyon ideális a talaj, igen gazdag az ásványianyag-tartalma – mondta el Takács Roland.

A sántosi fiatalember hozzátette: az óriás tökök magját az Egyesült Államokból rendelte, de hazai termelőktől is vettek magokat és egy-két palántát. – A dísztökök szinte mind elkeltek már, most keresik a halloween tököt, a sütőtököt, folyamatosan szedjük a kertből – mondta. Eddigi legnagyobb termésük 126,5 kilogrammot nyomott, amelyet a bőszénfai lecsófesztiválon megcsodálhattak az érdeklődők.

– A Somogy Bróker csapata standját díszítette az óriás tökünk. Mire másnap délután mentünk volna érte, addigra már csak a hűlt helye maradt. Valaki odaadta egy helyi családnak, aki disznókat tart. Bízom benne, hogy az állatoknak ízlett – mondta mosolyogva Takács Roland. Megjegyezte: a gigatököt hárman cipelték, s így is majdnem megszakadtak alatta.

Házuk előtt különleges tökkompozíció található, ahol az összes fajtát bemutatják. – Sokan megállnak itt egy fotóra, jöttek hozzánk Pécsről, Dél-Somogyból és a Balaton környékéről is.

Fotók: Lang Róbert

 

Emberi fogyasztásra nem ajánlott

– Egy nő ötven dísztökkel távozott, de már kaptam telefont egy kereskedőtől is, aki 300 halloween tököt vásárolna – mondta Takács Roland. Most kezdett nőni egy óriás tök a kertjükben, már 50 kilót nyom, bíznak abban, hogy a 126,5 kilós rekordjukat megdönti. Minden ősszel rendeznek hazánkban óriástök-versenyt, ahol nem ritkák a 2-300 kilós tökök sem. Ezeket nem ajánlják emberi fogyasztásra, de az állatoknak csemege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában