segítik a munkába állást

2021.09.17. 11:30

Személyre szabott beosztással keresik a kisgyermekes anyukákat a somogyi cégek

Kisgyermekükkel otthon lévők foglalkoztatását segíti elő egy új szövetkezet, mely három somogyi vállalkozással már szerződést kötött. Eddig 25-en érdeklődtek, s a jelentkezők előreláthatóan október elejétől munkába állhatnak.

Harsányi M.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Másfél éves kislányom augusztustól bölcsődébe jár, s ehhez időzítettem a munkába állást – mondta a marcali Misákné Takács Eszter, aki második gyermekét várja. – A szövetkezet keresi az állást és egyeztet a beosztásról, s azután döntök az elhelyezkedésről, amikor kiderülnek majd a végleges lehetőségek. Marcaliban vagy környékén dolgoznék – tette hozzá.

Dakó Roland, a Viapan Group kaposvári kirendeltségvezetője közölte: a munkaerőhiányt enyhítheti az új kezdeményezés, a szövetkezet nyáron alakult.

– A rendszer lehetővé teszi a rugalmas munkavégzést, a többi közt elektronikai, élelmiszeripari és feldolgozóipari cégekkel tárgyaltunk.

A jelentkezők az első időben zömmel betanított munkakörben helyezkednek el. Dakó Roland szerint több előnyt rejt magában az országosan kiépülő program. A gyesen lévő dolgozók kizárólag 15 százalék szja-t fizetnek, s ha bármilyen oknál fogva nem felel meg nekik a munkahely, akkor rövid időn belül új céget keresnek számukra. S a kisgyermekes szülőknek arra is lehetőséget próbálnak teremteni, hogy igény esetén akár csak heti 2-3 napos munkát vállaljanak. Megemlítette, ha egy dolgozónak csak a kedd és a szerda jó, akkor úgy próbálják összehangolni a beosztást, ami a munkavállalónak és a cégnek egyaránt megfelelő. Már három somogyi ipari céggel szerződést kötöttek, s további tízzel tárgyalásokat folytatnak Kaposváron és Nagyatádon.

A kaposvári Fusetech Kft.-nél két éve működik kismamaműszak. A nők külön üzemrészben, kizárólag egy műszakban, reggel nyolctól négyig dolgoznak, jelenleg 27 hölgyet foglalkoztatnak. Az édesanyák helyzetét figyelembe véve úgy tervezik meg a termelést, hogy az esetleges betegségek miatti hiányzások ellenére is zavartalanul folytatódhat a munka. Gazdag Viktória, a vállalat HR-vezetője közölte: az új lehetőséghez csatlakoztak, a szerződést már aláírták a szövetkezettel.

Gazdag Viktória azt mondta: októbertől átlagosan hat százalékkal emelkednek majd náluk a bérek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában