rengeteg vitamin

2021.09.21. 17:34

Szüretelik a szúrós csodanövényt Simonfa határában

Sárgállik a homoktövis ültetvény Simonfa dombos vidékén. Szüretelik a szúrós csodanövényt, amely egyre népszerűbb magas vitamin-és antioxidáns tartalma miatt. Az aszály miatt viszont nem számítanak idén rekordtermésre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Nem ajánlatos vastag kesztyű nélkül a homoktövist szüretelni. Az idénymunkások mindannyian rutinosak már, tudják, hogy a tövisbe nem jó belenyúlni. Kezükben csattognak a metszőollók, az erősebb férfiak pedig az ágvágót használják.

– Második éve szüretelek itt, hárman-négyen viszünk egy sort, a negyven centis ágakat fóliára rakjuk, majd a fiúk konténerbe gyűjtik össze – mondta el Kaczián Rózsa. A kaposvári nyugdíjas keresetkiegészítésként vállal őszi szüreti munkákat. Simonfán egy négy hektáros homoktövis ültetvényben kezdődött meg kedden a szüret.

Vunsch-Kondor Adrienn párjával 2016-ban több ezer homoktövis csemetét ültetett el.

– Ez egy elvadult terület volt, amelyet sok munkával rendbe hoztunk, kitisztítottunk, majd körbekerítettük – mondta el a gazdálkodó. Hozzátette: férje tanácsára kezdtek el foglalkozni a homoktövissel, miután megismerték a növény jótékony hatásait, rendszeresen fogyasztották. – Tízszeres a C-vitamin tartalma, mint az azonos mennyiségű citromé, emellett gazdag A és E-vitaminban, magas az antioxidáns tartalma, több mint kétszáz bioaktív anyagot tartalmaz, ami az emberi szervezetet támogatja – emelte ki Vunsch-Kondor Adrienn. Hozzátette: a homoktövis három éves korában fordul termőre, most másodszor szüretelnek két hektáron. Nem használnak semmilyen permetszert ültetvényükön. – Az aszályos idő nem kedvezett a homoktövisnek, fele lepotyogott a bogyóknak, bízunk benne, hogy a két hektáron 6-9 tonna közötti mennyiség lesz, átlagosan öt kilónyi bogyó jön le egy-egy bokorról, bár egy-két héttel korábban jött volna az eső – mondta el Vunsch-Kondor Adrienn. – A terméssel teli ágak hűtőházba kerülnek, majd fagyott állapotban egy speciális gép veri le a bogyókat, utána pedig készítünk belőle hidegen préselt homoktövis velőt, hidegen sajtolt magolajat, magőrleményt, lekvárt és szörpöt – mondta el a kistermelő.

Hozzátette: termékeiket bioboltokban és online webshopokban értékesítik. A homoktövis egyébként Ázsiából származik, világszerte termesztik, ennek ellenére kevésbé ismerik. A növénynek nagy a fényigénye, de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon képes megélni. Magyarországon kisebb területeken termesztik a homoktövist, mint például Simonfán és Gyugyon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában