törpeparadicsom

2021.09.15. 11:43

Törpeharcsával telnek a varsák a Fonyódi-árokban

Túlságosan jól érzi magát a törpeharcsa a somogyi tavakban és a Balatonban is. Szerencsére a halfaj inváziójától nem kell tartani, de a horgászok aggódnak a jelenség miatt.

Góz Lilla

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. évek óta helyez ki varsákat, amelyekben az idén eddig csaknem kétszáz kiló törpeharcsát gyűjtöttek be. A napokban a Keleti-Bozót-csatornában, ismertebb nevén Fonyódi-árokban helyeztek ki varsákat.

Fotók: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.

– Egy hatvanezer hektáros víztérben a törpeharcsa invázióját nem lehet megakadályozni, nincs rá halászati technológia. Szerencsére az elmúlt ötven évben efféle invázióra nem volt példa – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Az erős viharok során felzavarosodó vizet nem bírja a zsenge ivadéka, viszont a hullámveréstől védett kikötők kedveznek a halfajnak. Az utóbbi évtizedekben az egyre tisztuló víz is előnyös a törpeharcsa számára és mi is tapasztalunk állománynövekedést. Szerencsére ennek mértéke messze áll attól, amire a faj egyébként képes.

A horgászati ágazatvezető megjegyezte: 2017-ben a Limnológiai Intézet kezdte el vizsgálni az állományt, 2019-ben már a BHNp. Zrt. is varsákat helyezett ki. – 2020-ban egy közös felmérés után 120 varsát helyeztünk ki, amelyekben 3740 halat fogtunk. Az idén eddig 2360 törpeharcsát gyűjtöttünk be – mondta Nagy Gábor. Hozzátette: a Balaton keleti medencéjében és a déli befolyókban fordul elő leginkább a törpeharcsa, Somogyban Fonyódon a Keleti-Bozót Csatornában gyűjtötték be a legtöbbet. A törpeharcsa elszaporodása azért aggasztja a horgászokat, mert az összes halfaj konkurense, bármilyen táplálékot megeszik. Korlátozás nélkül fogható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában