kiállítás

2021.09.12. 17:30

Van látszata annak, amit csinálnak Lengyeltótiban

Három évvel ezelőtt rendezték az első Közfoglalkoztatási Kiállítást és -Vásárt Lengyeltótiban. Az esemény olyannyira beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hogy egy év kihagyás után újra megrendezték.

Turbéki Bernadett

Fotó: TIBOR KOVACS

Harminckét kiállító, közöttük tizenkilenc önkormányzat hozta el termékeit Lengyeltótiba szombaton. – Nekünk halastavunk van, így halat hoztunk – mondta Mester Balázs, Bárdudvarnok polgármestere, miközben pontyszeleteket sütött az egyik standnál.

– Jöjjenek, adunk a halhoz egy kis csalamádét – csalogatta a vendégeket Bálint Ildikó, Gige polgármestere. – Ez a saját csalamádénk, melynek alapanyaga az általunk megtermelt bio káposzta és uborka. Ez az őrölt pirospaprika is saját termék, ahogy a pritamin paprika is, vagy éppen ezek az óriási tökök – mesélte a polgármester, akinek településén 2015 óta működik a Mezőgazdasági Start Mintaprogram, amelynek keretében burgonyát és hagymát is termelnek.

– Csaknem tizenkét éve működik a közfoglalkoztatási program nálunk. Negyven fővel indult, napjainkban tizenöten dolgoznak benne – mondta Sall István, Somogyfajsz polgármestere, aki egyebek mellett a tartósítószer mentes savanyúságaikat is bemutatta.

– A fő profilunk a zöldség és gyümölcstermesztés, ezért a szilváért ma Gödöllőről jöttek, mert annyira édes – mutatta portékáját a porrogi polgármester, Madarász István is.

 

Ám nemcsak élelmiszerrel találkoztunk a kiállításon. – Reneszánszát éli a rongyszőnyeg, ami könnyen kezelhető, mosható – mutatták portékáikat a hosszúvízi asszonyok, akik azt is elárulták, hogy hosszú időnek kellett eltelnie, míg olyan termékeket tudtak előállítani, amelyekkel bátran ki lehet állni egy kézműves piacra. A kelevíziek fonott kosarakkal érkeztek, és a standok között ajándéktárgyakat is találhattak az érdeklődők.

– Asztalos üzemem van, ahol a férfiak méretre vágják az alapanyagokat, majd négy ügyes hölgy összerakja a tárgyakat, és dekupage technikával díszítik. A tárgyak olyan felületkezelést kapnak, amely vízálló – mutatott körbe standján Csökli Orsolya, Hács polgármestere.

– Külön öröm, hogy a kiállításra a polgármesterek is eljöttek – mondta Neszményi Zsolt kormánymegbízott az esemény nyitórendezvényén, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen különleges termékek születnek a közfoglalkoztatásban.

– Somogy óriási értékekkel rendelkezik, amelyekre büszkék lehetünk, és itt is megjelennek a standokon – mondta Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke. Somogyban több mint huszonöt százalékkal csökkent az álláskeresők köre, jelenleg 2624 közfoglalkoztatottat támogatnak.

– A közfoglalkoztatásnak van jövője, hiszen olyan feladatot lát el, amely hidat képez az álláskeresés és a nyílt munkaerőpiac között. Lehetőséget kínál arra, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették állásukat, és rövid időn belül nem tudnak visszatérni az elsődleges munkaerő–piacra – mondta Kovácsné Antunovics Ildikó, a BM Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály, Szociális Szövetkezeti Koordinációs Osztály koordinátora, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a ormány 2022–re is biztosítani kívánja a forrást a közmunka programhoz.

 

Esemény a rendezvényben

 

Európa legnagyobb összefüggő diótermesztő területe található Lengyeltótiban. Erre a helyi sajátosságra épül a hosszú évek során megrendezett diófesztivál, amely idén sem maradt el, bár országosan évek óta veszélyben van a diótermés a klímaváltozás és a diófúró légy megjelenése miatt.

– Lengyeltóti hagyományosan szőlő– és gyümölcstermesztő vidék. A korábbi szüreti felvonulásból nőtte ki magát a diófesztivál – mondta Zsombok Lajos polgármester.

A rendezvény a diós finomságokról is szólt. Tizenhét település vett részt a süteményversenyen. Csaknem ötven féle finomságból választotta ki a zsűri a legízletesebbet, amelyet a lengyeltóti Mátés Istvánné készített. A helyieken kívül a kiállító települések is pályáztak a standjaikkal, amelynek versenyét Kelevíz nyerte. Az érdeklődőket finom ételek és színpadi programok várták, a néptáncosok pedig a hegy levét is kitaposták hagyományos módon a szőlőből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában