ménvizsga

2021.09.08. 20:00

Vizsgáztak a génőrző lovak Kaposváron

Tizenöt hidegvérű lovat vizsgáztatták szerdán a kaposvári lovasakadémián, ahol tizenkettedik alkalommal rendeztek ménvizsgát. Az eredményesen szereplő robusztus patások elnyerték a tenyészmén minősítést, így a piaci értékük csaknem a duplájára emelkedett.

Góz Lilla

Már kedden délben útra kelt lovával Németi János. Hajdú-Bihar megyéből jött, hogy részt vehessenek a szerdai ménvizsgán. – Papíron Fegyencnek hívják, de mi Dollárnak szólítjuk – mondta el a hidegvérű ló tulajdonosa, aki első lovát hozta el a megmérettetésre. – Három éves és bízunk benne, hogy a vizsgán megfelel, a küllemi bírálat jól sikerült.

Tizenöt hidegvérűt neveztek a kaposvári ménvizsgára. – Tizenkettedik alkalommal rendezzük meg a megmérettetést, június 17-én volt egy ménvizsga Tiszaföldváron, a kaposvárira az ország minden tájáról érkeztek lovak – mondta el Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke. Hozzátette: először egy méretfelvétel és lóazonosítás történt, majd a küllemi bírálat következett, amelyen a három fős szakmai zsűri több szempont alapján értékelte a hidegvérűeket. – Nagyon fontos a lábak szabályossága, ha itt bármilyen genetikai hibát észreveszünk, akkor már itt kizárjuk a lovat – jegyezte meg Baranyai Sándor.

A tizenöt lóból tizenhárom felelt meg a küllemi bírálaton, ami után a készségvizsga következett. A lovaknak fogatban kellett lépésben és ügetve haladniuk, majd a húzópróba következett. Háromszor 25 méter hosszú pályát jelöltek ki, a lovak egyre nehezebb súlyokkal megpakolt faszánkót húzták el. Az eredményesen szereplők elnyerték a tenyészmén minősítést, amely következtében a piaci értékük csaknem a duplájára emelkedett.

Szükség lenne a a fajta védelmére

– Elődeink munkalónak tenyésztették ki, ma már elsősorban legelő és gyepgazdálkodásban, vadászatban és cirkuszi mutatványokban fordulnak elő, nagyon közkedvelt fajta, mert könnyen tanítható – mondta el Kassanin Milán, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület ügyvezető elnöke. Hozzátette: jelenleg hazánkban 1204 magyar hidegvérű kanca és 215 mén található. – Szomorú tény, hogy ennek a fajtának nincs genetikai bázisa, állami ménese, szeretnénk elérni, hogy az az hetvenhárom vérvonalból fennmaradt nyolc ne tűnjön el, védelem alá kerülhessenek, amelyhez a bőszénfai szarvasfarm ideális helyet tudna biztosítani – emelte ki az ügyvezető elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában