madárgyűrűzés

2021.10.03. 18:45

A füsti fecske lassan teljesen eltűnik Somogyból

Ideális volt az időjárás madárgyűrűzéssel egybekötött kiránduláshoz a hétvégén. A Magyar Madártani Egyesület (MME) helyi képviselete ki is vonult az Orci rétre vasárnap, ahol kifeszített madárfogó hálóikba ritkaságok is beröppentek.

Turbéki Bernadett

Vörösbegyek, széncinegék és még fakopáncs is belerepült a hálóba, hogy aztán a kíváncsi szemek megismerkedhessenek velük. A leghangosabbnak egy a harkályok közé sorolt szürke küllő bizonyult, amelyet sokan most láttak először.

– Ilyet még csak röptében láttam, pedig járok erdős helyeken – mondta a hét éves Simon Pál, aki féltő gonddal őrizte a madarat egy vászonzsákban a gyűrűzésig.

– Ahogy egyre több a mezőgazdasági terület, a monokultúrával megszűnik egy hely biodiverzitása, vagyis faji sokfélesége, a madárállomány is egysíkúvá válik – tájékoztatott Máté Sándor, a MME kaposvári munkatársa, aki szerint a falusi háztáji mezőgazdaság megszűnésével a madarak élőhelye is visszaszorult: Az állattartással járó rovarok egyszerűen eltűntek, amely biztos táplálékforrásként szolgáltak a madaraknak.

 

– A füsti fecske lassan teljesen eltűnik Somogyból – mondta a szakember. A mezőgazdasági területeken figyelmetlenség miatt előfordulhat mérgezés, amely a madarakat közvetetten érinti, ha a táplálékuk a kártevőkből áll, amelyeken keresztül a méreg a madarak szervezetébe juthat.

A madárszakértők emiatt aggódnak a ragadozómadarakért, ám nem mindenki vonzódik a nagy méretű szárnyasokhoz.

– Amióta megszülettem, a szüleim mindig elvittek madárgyűrűzésre. Már MME tag vagyok. Kedvenc madaram az őszapó, a kicsi mérete miatt – mondta Szűcs Eszter Ágnes, aki távcsővel a nyakában érkezett, és egy barátnőjét is elhozta a szombati programra.

– Legközelebb is eljövök, mert nem is gondoltam, hogy ennyire tetszeni fog a program – mondta Törgyéki Csenge, a legújabb madárrajongó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában