fotók

2021.10.13. 18:40

Az önállóbb élet felé nyitottak Kaposváron

Saját lakrészekben méltóságteljes, önálló életet biztosítanak a fogyatékossággal élőknek a támogatott lakóegységek. Kaposváron szerdán adtak át egy önerőből épült lakószárnyat, melyet egy év alatt hoztak tető alá.

Kovács Gábor

– Mozgásomban korlátozva vagyok, de belül bajnokként futok! – osztotta meg érzéseit a kerekesszékkel közlekedő Máté Rozália. Egy másik kerekesszékes fiatal, Varga-Baraczi Judit Budapestről költözött az új kaposvári otthonába.

– Nagyon kényelmes a helyem, csak néhány dologban van szükségemre segítségre, mint a takarítás, de azt a személyi segítők megoldják – mondta a 27 éves lány, aki születésétől fogva mozgássérült, és eddig lakótárssal volt kénytelen együtt élni. A kaposvári lakóotthon várólistáján korábban 18-an voltak, közülük most 12-en nyertek elhelyezést az apartmanokban. Az is bizonyítja, hogy komoly igény van erre az ellátási formára, hogy várólista azóta újra 18-ra duzzadt.

Korábban egy kerekesszékeket javító műhely működött abban az épületszárnyban, amit most átalakítottak, mutatta be Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Az önálló lakrészek 24-28 négyzetméteresek, saját fürdőszobával, teakonyhával és számítógépes sarokkal felszereltek. A Kanizsai utcai épületben 24 órán át segítőszolgálat működik. A lakóknak az egyesületnél foglalkoztatást és testi-lelki fejlesztéseket biztosítanak.

– Önerőből építettük fel a lakóegységeket, de a támogatóink nem hagytak magukra! – mondta Hegedüs Lajos. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a kaposvári önkormányzat is támogatta, hogy elkészüljön a 43 millió forintos beruházás. Az építésen kivitelezők helyett az egyesület ellátószolgálatának tagjai dolgoztak.

– Ha igazságosabbá nem is, örömtelibbé tehetjük az érintettek életét! – mondta köszöntőjében Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője, aki rámutatott, hogy mennyit fejlődött a munkához való hozzáférés. 2010-ben még csupán 600, de 2021-ben már 1500 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozott Kaposváron.

A foglalkoztatás egyre emelkedik

A fogyatékossággal élőknek a legfontosabb az önálló élet, az akadálymentes környezet és a munka – emelte ki Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára. Több száz férőhelyes, településektől elzárt intézmények helyett az ország 160 pontján a Széchenyi programban építenek 6-12 embernek, támogatott lakhatást biztosító lakóegységeket. Közben a foglalkoztatási ráta 18 százalékról 46 százalékra nőtt a fogyatékossággal élők körében. Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy a somogyi ellátórendszer a zászlóshajója és a jó példája az országos szervezetnek. Az ünnepségen részt vett Varga László, kaposvári katolikus megyéspüspök. Szita Károly, Kaposvár polgármesterének írásos köszöntőjét Dér Tamás alpolgármester hozta, és kijelentette, hogy nem vigaszt, hanem valódi kapaszkodót akarnak nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában