Mengele fogságában

2021.10.08. 13:45

Bekerült egy amerikai múzeum gyűjteményébe a somogyi holokauszt-túlélő története

Bekerült az Amerikai Holocaust Múzeum kutatástörténeti gyűjteményébe a 91 éves kaposvári Dringer Edit élettörténete, erről a napokban kapta meg a nemzetközi hírű, tengerentúli múzeum igazolását.

Kovács Gábor

 

Az utolsó kaposvári holokauszt-túlélő portréja most kutatási témává vált Amerikában is. A visszavonultan élő, kedves, jó humorú, melegszívű hölgyet sokan ismerik a somogyi megyeszékhelyen.

Teljes nevén Lipkovits Tiborné, Dringer Edit csodával határos módon menekült meg Auschwitzból, pedig még a hírhedt gyilkos, a haláláig bujkáló tábori főorvos, Josef Mengele kísérleti alanya is volt hónapokig. Több tucat gyermek halt meg sorstársai közül a kísérletek során, róla is lemondtak, csak tetszhalottként tudott megmenekülni. Az idős asszony történetét többen feldolgozták, a Somogyi Hírlap is írt róla és férjéről, a 95 éves Lipkovits Tiborról, aki a bori munkatáborban 1944-ben hallgatta a verseit felolvasó Radnótit.

A kaposvári Bekes József is többször írt, sőt riportfilmet is forgatott a drámai történelmi eseményeket átélő idős hölgyről, s a mai napig rendszeresen látogatja.

Vele vette fel nemrég a kapcsolatot Rozi Kövesdi, Amerikában élő holokauszt-kutató, hogy bekerülhessen az amerikai múzeum gyűjteményébe az utolsó kaposvári holokauszt-túlélő története. Dringer Edit élettörténete most már angol nyelven is olvasható, a Budapesti Holokauszt Emlékközpont is hamarosan átveszi az idős kaposvári hölgy emlékezéseit, hogy minél több fiatal kutató, érdeklődő kapjon reális képet egy személyes sors révén a nácizmus bűntetteiről.

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában