egy a természettel

2021.10.17. 11:30

Nemzeti kincsünk legszebb példányai versengnek

Kutyaugatástól volt hangos a Zselic. Erdélyi kopó világtalálkozót rendeztek Ropolypusztán a hétvégén. A szemlén Magyarországról, Romániából és Csehországból tucatnyi tenyésztő több mint száz kutyával képviseltette magát.

Góz Lilla

Erdélyi Kopó Világtalálkozóval zárul a hétvégén „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás ropolyi programjai. A rendezvény Nagyatádon kezdődött pénteken, ahol vaddisznóhajtó versenyt szerveztek az ebeknek. Szombaton a Ropolyi pihenőhelyen folytatódtak az események, a tenyészetek versenyével. A bírák tenyészcsoportokat vizsgáltak, négy ilyen csoportban közel hatvan kutya vett részt a megmérettetésen.

Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa a megnyitón elmondta: az erdélyi kopó veszélyeztetett fajta, egyedeinek száma nem éri el az ezret. – Nagy büszkeség és öröm, hogy a rengeteg hányattatáson keresztül ment és 1966 óta önálló fajtaként számon tartott erdélyi kopók ügyében úgy látszik, mintha megmozdult volna valami – jegyezte meg. Példaként említette, hogy az elmúlt másfél-két évben történt jogszabálymódosítás lehetőséget ad az erdélyi kopó részvételére terelővadászatokon. Kovács Zoltán a csütörtökön véget ért világkiállításról elmondta: a programsorozat összlátogatottsága meghaladta az 1,4 milliót, az egyik legfontosabb teendőnek nevezte, hogy a jövőben folytassák a gyermekek, fiatalok felvilágosítását a vadászati tevékenységről, a vad- és élőhelyvédelem hétköznapjairól.

 

Fehér István, a Sefag Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: az erdélyi kopó őse a honfoglaló magyarokkal érkezett a Kárpát-medencébe. A fajta a 17. század óta szerepel a szakirodalomban, amely a királyi, nemesi családok vadászataik elengedhetetlen résztvevője volt. A második világháború után Romániában irtották, emiatt a kihalás szélére sodródott. – Néhány példányát az 1971-es magyarországi vadászati világkiállításra készülve a magyar vadászkutya fajták bemutatásának igényével keresték és találták meg, az erdélyi kopó ma a kilencedik ősi magyar vadászkutyafajta, 2017 óta hungarikum és nemzeti kincs – tette hozzá Fehér István. A vezérigazgató megjegyezte: a hétvégi program a megyei záróeseménye a világkiállításnak, a héttagú Somogy Megyei Konzorcium 40 rendezvénnyel kapcsolódott az idei vadászati világkiállításhoz, amelyeken több, mint tízezeren vettek részt.

Pelczéder Tibor, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke elmondta: az erdélyi kopó világtalálkozó résztvevői tenyészetek versenyén, tenyészszemlén, vaddisznóhajtáson, fegyelmi versenyen és vércsapa keresésen vettek részt. – Szeretnénk, ha minél több ilyen kutya lenne vadászok kezén, ennek érdekében próbáljuk megtenni azokat a törvénymódosító javaslatainkat, amivel a vadászok minél szélesebb körben tudják használni, hiszen a fennmaradása azon múlik, milyen népszerűségre tesz szert – tette hozzá az elnök.

A háromnapos rendezvény utolsó napján, vasárnap tenyészszemle és háromfázisos vaddisznós-kopó hajtás is vár a versenyzőkre.

Szerelem lett első találkozásra

Zara nyolc éves, ő volt az első erdélyi kopója a Króner családnak. A világtalálkozóra a kutya testvérét és leszármazottjait, a mindössze négy hónapos kölyköket is elhozták. – Házi kedvencnek indult és szerelem lett belőle, rendezvényekre és vadászni is járunk velük – mondta el a Króner Csilla, budapesti kutyatulajdonos. Hozzátette: a fajta rendkívül temperamentumos az erdőben, otthon pedig nagyon családcentrikus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában