abc

2021.10.25. 11:30

Hat faluban nem kell eztán a mozgóboltokra várni

Összesen 121 hazai kistelepülésen nyílik újra falusi üzlet, mert az állam erre a célra több mint 5,5 milliárd forint központi forrást biztosított. Ebből a sikeres pályázatoknak köszönhetően Somogyban hat helyen létesül kisbolt.

Kovács Gábor

Több mint 120 kistelepülésen lesz újra falusi kisbolt a Magyar Falu Programban elnyert támogatásoknak köszönhetően. Megyénkben Pusztaszemes, Varászló, Kőkút, Kisberény, Visz és Somogybabod a legújabb támogatások nyertese.

Nagyon sok probléma adódott abból, hogy néhány éve lehúzta a rolót a pusztaszemesi kisbolt, rengetegen panaszkodtak emiatt az önkormányzatnál. Az áldatlan állapotnak azonban hamarosan vége lehet. – Eddig nem akadt senki, aki támogatás nélkül, önerőből bele mert volna fogni a kiskereskedelmi vállalkozásba – mondta Csicsa Dániel polgármester. – A pusztaszemesiek már nagyon várják az új boltot, ahol még vény nélkül kapható gyógyszereket is árulnak majd. Az új kisbolt nem szimplán egy üzlet lesz, hanem a pályázatnak megfelelően közösségi tér is.

Eddig a hét öt napján a tülkölve érkező mozgóboltokra voltak kénytelenek hagyatkozni az ott élők, de ez korlátozott árukészletet jelentett számukra. Pusztaszemes meglehetősen távol van a Balaton-parttól és a somogyi városoktól, az idősek pedig nem tudnak utazni egy bevásárlásért. Ezen eddig a falugondnoki szolgálat igyekezett segíteni.

Varászlón utoljára 2019-ben lehetett elballagni a helyi boltba, azután a szomszéd településen élő üzemeltető már nem vállalta tovább a munkát. Az üzlethelyiség adott, és most a támogatásnak köszönhetően egy inkei fiatal házaspár indíthatja újra a kisboltot.

– Az eddigi ellátás úgy működött, hogy a falubusz átszállította Vésére az időseket, illetve azokat, akik vásárolni akartak – idézte fel Bata Gábor, Varászló polgármestere. – Hetente háromszor jön ugyan a mozgóbolt, de nagyon reméljük, hogy a pályázatnak köszönhetően legkésőbb december elejére megnyílhat a falu saját üzlete.

Nem csak üzlet, közösségi tér és patika egyben a kisbolt

A kormányzati segítséget a nyertesek ingatlanvásárlásra, -fejlesztésre, eszközbeszerzésre és bértámogatásra fordíthatják. A meglévő üzletek támogatási kérelmeinek elbírálása még nem zárult le, mivel nagyon sok igénylés érkezett, jelentette be Gyopáros Alpár kormánybiztos. A munkáltató által fizetendő közterhek finanszírozásához nyújtott támogatást összesen 61 kérelmező kap, ennek átlagos összege az első évben 87 ezer forint. Ingatlanvásárláshoz 74-en kapnak központi forrást, ennek összege megközelíti a 200 millió forintot. Az állami segítség legnagyobb részét a felújításra megítélt támogatások teszik ki, és ugyanennyien kapnak központi támogatást eszközbeszerzésre. A támogatott pályázatoknál több mint 90 százalékban közösségitér-fejlesztés is megvalósul, csaknem 90 településen gyógyszerforgalmazás is lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában