közmunkás jószágok

2021.10.26. 20:00

Kecske pótolja a kaszát Szőkedencsen

Kecskéket és rackajuhokat nevelnek a mezőgazdasági közmunkaprogramban Szőkedencsen.

Marosi G.

Fotó: TIBOR KOVACS

A jószágokat azért vásárolták, hogy a parlagon hagyott külterületeket, az elhanyagolt házak udvarait és az árokpartokat lelegeljék. Nem túl nagy, ám annál hasznosabb az állatállomány a nyugat-somogyi településen. Szőkedencsen 17 afrikai kecske és 18 rackajuh gondozza a területeket. Utóbbi állatokat azért is vásárolta az önkormányzat, hogy a településre érkező turisták megcsodálják a juhokat.

Komári József polgármester elmondta, a faluban vannak olyan területek, ahová a közmunkások nem tudnak bemenni, mert olyan nagyra nőtt a fű és a bokrok is lassan az égig magasodnak. Az állatok azonban nagyon hasznosak, mert ami az útjukba kerül, azt teljesen lerágják.

A nyáj tavasztól a tél első hideg napjáig rideg tartásban él. A kemény mínuszok idején viszont már istállóban vannak, bár gondozóik akkor is lehetőséget biztosítanak az állatoknak arra, hogy a szabadban lehessenek. A téli hónapokban több gondoskodást igényelnek a haszonállatok. A közmunkások etetik és gyakrabban ellenőrzik az állományt. A takarmányra nem kell sokat fordítani az önkormányzatnak, mert mindent helyben termelnek.

Komári József kiemelte, évente átlagosan egytucatnyi kecskegida és ugyanennyi bárány születik. Az állatok egy részét megtartják, a többit értékesítik. A bevételt visszaforgatják a mezőgazdasági közmunkaprogramba és az állatorvosi költségeket is ebből fedezik. Az állomány oltása nagyjából nyolcvanezer forintba kerül – tette hozzá a polgármester. A kecskékből néha-néha vágnak is le a faluban és helyben készítenek valami finomságot. Komári József elmondta, sokan nem szeretik a kecskehúst és idegenkednek attól, hogy megkóstolják, pedig tartásában az egyik legtisztább és legfinomabb húsú állat.

A közmunkaprogramon belül a kormányhivatal adatai szerint Somogyudvarhelyen baromfit és juhokat, Visnyén marhákat, Szenyérben mangalicákat gondoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában