utolsó csepp

2021.10.25. 14:00

Kevesebb szőlőből készült a balatoni kedvcsináló

Véget ért a szüret a Balatonboglári borvidéken. A tavalyinál átlagosan harminc százalékkal kevesebb szőlőt tudtak betakarítani a tavaszi fagyok és a nyári aszályos időjárás miatt, viszont a minőség kiváló.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Augusztus 20-a után az Irsai Olivér-szürettel kezdett Koltai Tamás. A balatoni borász húsz hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, cabernet sauvignon fajtájukkal zárták a betakarítást október ötödikén. – Az idei év időjárását szeretnénk elfelejteni, a több hónapos nyári aszály mellett komoly jégverést kapott ültetvényünk, így elvesztettük a termés harminc százalékát – mondta Koltai Tamás. Kiemelte: az aszály miatt a lémennyiség ugyan kevesebb, de a magas cukorfok mellett megmaradtak a hasznos savtartalmak. Múlt héten préselték ki az utolsó tételt a kékszőlőkből, most a fejtések és a borok derítése zajlik. – Irsai Olivérből készül az első újborunk, amelyet már Márton napján meg is kóstolhatnak vásárlóink – jegyezte meg Koltai Tamás.

– A harmadik száraz év volt idén, ami kevés téli csapadékkal indult, majd következett a hűvös tavasz és aszályos nyárral zárult – mondta el Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. – A Balatonboglári borvidéken a napokban mindenhol befejeződött a szüret. – Átlagosan 30 százalékkal kevesebb szőlő termett az idén mint tavaly. Légli Ottó megjegyezte: a Balatonboglári borvidéken 3300, a hat borvidéket összefogó Balaton borrégióban csaknem 10 ezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel.

Milliárdos segítség a bajban lévőknek

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások különösen sújtották a szőlő- és borágazatot. A járvány miatt nehéz helyzetbe került borászatok még egy napig igényelhetnek támogatást abból a 1,5 milliárdos alapból, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosított az Agrárminisztérium számára. Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár terület után nyújthat be kérelmet, ugyanis az az elsődleges cél, hogy a nehéz helyzetbe került kis- és közepes méretű borászatokat támogassák. A hegybírótól kell igazolást kérni a tavalyi és idei szüreti jelentésről. – Akkor igényelhető a támogatás, ha a borok legalább húsz százalékát vendéglátó helyeken, szállodákban értékesítettük, ami nálunk jóval nagyobb arány, mintegy 80 százalék – mondta el Koltai Tamás borász.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában