partot értek

2021.10.31. 12:09

Látványos videóban mutatják be a vízimentők egy vitorlás kiemelését a Balatonból

Összesen 14 vízimentő dolgozott 12 órán át a Révfülöp közelében szerencsétlenül járt vitorlás kimentésén.

Sonline

Egy október második hétvégéjén rendezett versenyen borult fel a 25 láb hosszú vitorláshajó. A legénysége partra ért a vízimentők segítségével, a hajó azonban elsüllyed, és az időjárás miatt csak napokkal később kezdődhetett meg a kimentés.

A hajó kiemelésének központi művelete az volt, hogy nagy méretű, mintegy egy tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítettek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. Négy búvár dolgozott a ballonok rögzítésén. Nem könnyű feladat ez, hiszen mindössze tíz fokos volt a víz, illetve a Balatonban olyan sötét van, hogy az orráig sem lát a víz alatt az ember. Ezen kívül ebben az esetben meg kellett küzdeni az iszappal is.

A hajó csak három órával a kiemelés után érkezett vissza a kikötőbe, mert a vontatást megelőzően még ki kellett szivattyúzniuk belőle a vizet. A speciális felszerelésnek és a mentésben résztvevők tapasztalatának köszönhetően nem keletkezett kár az ötvenes években készült hajóban a kiemelés során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában