egyedi alkotások

2021.10.23. 15:45

Beleszeretett a fába a szárszói férfi

A balatonszárszói Fekete Attila udvara olyan, mint egy gyűjtemény. Régi tárgyakat és faanyagot őriz, amelyeket az újrahasznosítás jegyében egyedi alkotásaihoz használ fel.

Turbéki Bernadett

Egy lombház készül Fekete Attila udvarának egyik sarkában, amelyhez a berendezés is alakul már. – Ezt az epoxy gyantával szépen kezelt csomorosnyár rönkasztalt gondoltam a konyha munkalapjának – mutatott egy hosszú, megmunkált darabra. – Eladhatnám, de beleszerettem, míg készült.

Fekete Attila kilenc évvel ezelőtt Ráckevéről költözött Balatonszárszóra, hogy testépítéssel foglalkozzon. Egykor országos junior második helyezett volt, később Budapest bajnok lett. Néhány éve azonban kezdte komolyan venni gyermekkori hobbiját is: alkotni kezdett.

– Anyukám gyönyörűen ír és rajzol, talán tőle örököltem valamit, a nagyapám igazi ezermester volt, tizenévesen magam is kipróbáltam a szerszámoskészletét – mondta Fekete Attila, aki szerkezetlakatosként kondigépeket készített saját használatra. Napjainkban azonban egy másik anyagba szeretett bele: a fába. Házában misztikus világot idéző faliképek őrzik keze nyomát, amelyeket pirográffal égetett a természetes anyagba.

Mindenben meglátja a benne rejtőző figurát. – Egy fatuskó évekig a kertben várta, hogy felhasználjam – mondta. – Most egy üvegasztalnak a lábaként teljesít szolgálatot.

Néhány lépéssel a terasz mellett egy saját építésű, egyedi elgondolású kerti zuhanyzó áll, amelynek tetején egy szekérkerék tartja a tusolóró­zsát. Azt egy kiszuperált öntözőkanna fejéből készítette. Legújabb kedvence az epoxy gyanta, amellyel különleges témájú asztalokat készít.

Fotó: Turbéki B.

Minden faanyagban ott van egy alak

– Elvégeztem egy tanfolyamot, mert az alapanyag drága – tette hozzá Fekete Attila. – Nem szerettem volna az első munkáimat elrontani. Most éppen egy asztallapon dolgozom, amelynek a közepébe a Balatont véstem bele egy térkép alapján. Mindenben ott van egy alak, csak le kell fejteni róla az anyagot. Egy hárs­tuskó a házam előtt egy angyalt ábrázol majd, amelyet Stihl-fűrésszel fogok kibontani a fából. Itt vezet az út a temető felé, mi mást is alkothatnék ebből az embermagas tuskóból, amelynek a gyökerét bent hagytuk? – tette fel a kérdést az alkotó, akinek munkái az ősiséget és a spiritualitást tükrözik.

Címkék#fa#alkotás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában