MELEG OTTHON

2021.10.07. 16:40

Milliókból fűthetnek be a somogyi nélkülözőknek

Csaknem 400 millió forintot nyert tüzelőanyag vásárlására Somogyban 224 települési önkormányzat. Két település barnakőszenet, a többiek pedig keményfát vásárolnak a rászorulóknak. A tüzelőre nagy szükség van a falvakban, sokan nem tudnak annyi fát venni, amennyi kitartana egész télen.

Góz Lilla

Lezárult az idei szociálistüzelőanyag-pályázat, az önkormányzatok augusztus végéig adhatták le igényeiket. A Belügyminisztérium adatai szerint Somogyban a legkevesebbet Kára kapta, 76 200 forint értékben vásárolhatnak tűzifát. A legtöbb támogatást – csaknem 8,9 millió forintot – Nagybajom költheti tüzelőre. – Háztartásonként két köbmétert adunk idén is – mondta Pirka Mátyás polgármester. Hozzátette: az önkormányzat szociális bizottsága a beérkezett igények alapján fogja kiosztani a tűzifát, s szeretnék mindenkihez eljuttatni karácsonyig.

Kelevízen 68 köbméter fához elegendő a támogatás. – Lakosonként másfél-két köbmétert osztunk ki, óriási az igény a tüzelőre, sokan csak pár köbmétert tudnak vásárolni – mondta Vargáné Balatincz Krisztina polgármester.

Vannak falvak, ahol az önkormányzati területeken álló elszáradt fákat kivágják és szétosztják a rászoruló helybeliek között. Több településen saját költségvetésből pótolják ki a szociális tűzifára érkező összeget, hogy minden rászorulónak jusson. A 224 somogyi önkormányzat 390,2 millió forintot költhet tüzelőre. Két önkormányzat barnakőszén vásárlására 3,2 millió forintot kapott, 222 önkormányzat pedig 387 millió forintból vehet tűzifát. A szociálistüzelőanyag-program 2011 óta működik, a támogatási keret 2021-re ötszörösére emelkedett. A keret idén is 5 milliárd forint, amelyre az ötezer lelkesnél kisebb települések pályázhattak. A nyertes önkormányzatok a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, a támogatás teljes összegét legkésőbb március 31-ig használhatják fel. A tűzifa, valamint a szén szállításából származó költségek a nyertes önkormányzatokat terhelik, 2022. április 15-ig kell elszámolniuk a kincstárral.

Forrás: SH-gyűjtés

Szociálistűzifa-pályázat somogyi nyertesei

1. választókerület

25 település

25 millió forint

2. választókerület

71 település

171 millió forint

3. választókerület

67 település

122 millió forint

4. választókerület

59 település

69 millió forint

Összesen:

222 település

387 millió forint

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában