szegénység

2021.10.13. 19:30

Minden boldog pillanatot megbecsülnek a nélkülözők

A legkisebb dolognak is képesek örülni a legszegényebb családok, akiknél mindennapos vendégek a Mélyben és Reményben Alapítvány munkatársai. Az elmúlt időszak a nélkülözőknek és segítőiknek is még nehezebb volt a világjárvány miatt. Mégis összegyűjtöttek egy kiállításra való vidám fotót, hogy másokat is jobb kedvre derítsenek.

Turbéki Bernadett

Konyhafelszereléseket válogattak éppen a Mélyben és Reményben alapítvány munkatársai ottjártunkkor. Egy nagyobb adománycsomag érkezett hozzájuk, és minden általuk gondozott családnak juttatni szeretnének a felszerelésekből. Tizenegy éve vették fel a harcot a szegénységgel, azóta folyamatosan látogatnak rászoruló családokat: jelenleg tizenhatot. Havi rendszerességgel élelmiszercsomagot visznek, ingyenes turkálót szerveztek, és rendszeresen kisebb-nagyobb adományokat juttatnak el hozzájuk. Segítenek a családoknak az ügyintézésben, és a gyerekeket korrepetálják, ha az szükséges. Az elmúlt időszak hatalmas kihívás volt a családoknak és az alapítvány munkatársainak egyaránt.

– Fontosnak tartjuk a személyes kapcsolatot minden családdal. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszünk – mondta Mohayné Farkas Ibolya, az alapítvány elnöke. – Az elmúlt időszakban nagy szükség volt a gyerekek korrepetálására, mert egy olyan családban, ahol három iskolás gyermek jut csupán egy okostelefonra, nem lehet boldogulni. Ezért megszerveztük, hogy öt-hat fős csoportokban itt tanulhattak a gyerekek – mutatott körben az alapítvány székhelyén –, ahol megfelelő eszközökön biztosítani tudtuk a gyerekeknek az internetelérést. Mint utólag kiderült, az egyik osztályban csupán öten oldották meg az egyik házi feladatot, abból három gyermek nálunk tanult – mesélte az alapítvány elnöke, aki szerint az elmúlt időszak a nehézségekről, a bizonytalanságról, a félelemről és a szorongásról szólt, és a veszélyhelyzettel teli időszakban sok feszültség gyűlt fel az emberekben.

– Szeretnénk megmutatni az embereknek az örömünket, és ezzel kicsit jobb kedvre deríteni másokat is. Lássák, hogy a legegyszerűbb körülmények között is van ok az örömre. Ezért a családok látogatása közben készült fotók közül kiválogattuk az örömről szólókat, hogy az idei fotókiállításunkon megmutassuk – mondta Mohayné Farkas Ibolya, aki szerint a felnőttek is tudnak örülni apróságoknak, olyan dolgoknak, amelyek mások számára természetesek. Az alapítvány például rendszeresen szervez a gyerekeknek játszótéri kirándulásokat is, amelyek szintén örömforrást jelentenek a kicsiknek és bevezették a születésnapok megünneplését is. – Egy apuka jelezte, hogy hamarosan neki is születésnapja lesz, így őt is megleptük egy csokoládéval. A nyári, szokásos balatoni kirándulásunk kapcsán pedig az anyukák is örülhettek, amikor hozzájutottak az óriási úszógumikhoz, amelyekért komoly harcot vívtak a gyerekek is. Az idén végre szép időnk volt – tette hozzá az alapítvány elnöke, aki a balatoni közös fagylaltozás kapcsán is csupa örömtől csillogó szempárról számolt be, hozzátéve: egy fagylaltozás is jelenthet komoly összetartó erőt.

 

Megmutatják az örömüket

Az ENSZ közgyűlése 1992-ben a „szegénység elleni küzdelem” világnapjává nyilvánította október 17-ét. A közgyűlés felkérte a tagállamokat, hogy szenteljék ezt a napot a szegénység visszaszorításával kapcsolatos tevékenységük bemutatására. A Mélyben és Reményben Alapítvány munkatársai négy évvel ezelőtt rendezték az első fotókiállítást, amelynek kapcsán bemutatják tevékenységüket. Az örömről szóló fotókat csütörtökön 17 órakor, a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban mutatják be először a kaposváriaknak. A kiállítást Varga László megyés püspök nyitja meg. A megnyitón a gyerekek által készített kis kerámiatárgyakat vásárolhatják meg, ám az alapítvány továbbra is szívesen fogadja a tartós élelmiszer-adományt, és az anyagi segítséget, amelyet a 10103214-04481000-01003009 számlaszámon várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában