skik

2021.10.20. 13:58

Mindent elárul rólunk a telefonunk

A mobilunkon tárolt személyes adatok, képek védelméről, biztonságáról beszélgettek szakemberek a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara online kerekasztal beszélgetésén szerda délelőtt.

Sonline

Hacker touching a smart phone screen

Forrás: Shutterstock

Fotó: Minerva Studio

A telefonodban az életed-Te hogy vigyázol rá? elnevezésű online eseményen elhangzott: ahogy régebben kulcs nyitotta a házat, kocsit, úgy most a telefon a kulcs mindenhez. Amennyiben illetlen kezekbe kerül veszélybe kerülhetnek személyes adataink. Ugyanakkor nem csak ilyen esetben tudhatnak meg rólunk többet, mint azt mi szeretnénk, ugyanis a legtöbb szolgáltatás, alkalmazás felhasználási feltételeinek elfogadásával a szolgáltató már hozzájuthat rólunk olyan adatokhoz, melyekre mi nem gondolunk.

Füleki Miklós, igazságügyi szakértő és mobiltelefon specialista kiemelte: mérleget kell húzni mikor regisztrálunk egy szolgáltatásra, hogy mi az amit nyerünk vele és mi mit adunk a szolgáltatónak. Sándor Gábor, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi szakértője érdekes példát mutatott be egy lépésszámláló alkalmazás kapcsán.

– Ez az applikáció telepítés előtt hozzáférést kér többek között a kamerához, a wifi adatainkhoz és a telefonon tárolt képekhez is, így ha a figyelmetlen felhasználó ezeket elfogadja máris az alkalmazás működéséhez szükségtelen plusz információkat oszt meg magáról – árulta el Sándor Gábor. Mint bemutatta ezt a konkrét lépésszámlálót már egymillióan letöltötték. A szakember kiemelte: képezni kell az embereket, mert egyre nagyobb a rés a felhasználó tudása és a mobil lehetőségei között, mely egyre több problémát vet fel biztonsági szempontból is.

Az eseményen elhangzott, hogy a cél határozza meg az eszközt: ha beszélgetésre kell a készülék ne legyenek felesleges alkalmazások a telefonon. Csak annyi információ és adat legyen a telefonon, amire a használat miatt szükség van, hogy támadás vagy lopás esetén is a lehető legkevesebb információ juthasson csak rossz kezekbe, például egy recepción elég lehet a gombos telefon is okos készülék helyett.

Az online beszélgetésen egy tévhitet is eloszlattak a szakemberek, miszerint nem biztonságos az ujjlenyomat- és arcfelismerés használata, hiszen így a gyártók visszaélhetnek ezzel. Füleki Miklós elmondta: az arcfelismerés matematikai algoritmus alapján működik, tehát nem egy tényleges képet kap a gyártó a felhasználó külsejéről. Ugyanakkor azért is jó lehet ez a módszert, mert ezt nem lehet kijátszani a tulajdonosról készült fotó telefon előtti felmutatásával. A szakemberek egyetértettek abban is hogy a mintázat rajzolása mint zárolási és feloldási lehetőség nem a legjobb megoldás telefonunk védelmének érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában