fotók és videó!

2021.10.01. 17:51

Szeretve szolgálnak Fésűs Éva szellemiségében a kaposvári oviban

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepelte pénteken a Bajcsy-Zsilinszky Utcai Központi Óvoda. A jubileum alkalmából az oktatási intézmény Fésűs Éva Kossuth-díjas meseíró nevét vette fel. A róla készült szobrot is felavatták az ünnepségen.

Góz Lilla

Az óvodások zenés-táncos műsora nyitotta meg a Bajcsy óvoda ünnepségét. – Hetvenéves lett intézményünk, amit Fésűs Éva nevének felvételével koronázunk meg – kezdte köszöntőjét Gyeneseiné Kaszás Hajnalka, az óvoda vezetője. Kiemelte: az évtizedek alatt az óvoda szellemisége és hitvallása nem változott.

 

– Mi azért vagyunk itt Somogyország fővárosában, hogy a szülők legféltettebb kincsét, a gyermekeket szeretve szolgáljuk, semmit nem kapunk készen, a kereteket nekünk kell megtölteni tartalommal – emelte ki az intézményvezető. Megjegyezte: Fésűs Éva nevének viselése nemcsak megtisztelő, de felelősséggel is jár és az óvoda minden dolgozója nevében ígéretet tett ezen szellemi hagyaték méltó ápolására.

– Éva néni meséi üdítőek, tiszták és ártatlanok, ahogy történetei, úgy az óvoda is nevel, biztonságot ad a rohanó világban – mondta köszöntőjében Dér Tamás alpolgármester. Kiemelte: Kaposvár büszke arra, hogy Fésűs Éva itt alkotott, meséin keretül értékeket adott a családoknak, most pedig az óvoda ad életet a meseíró nevének, ebben az eszmében neveli a jövőben a gyermekeket.

– Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kaposvári szegény szabó legény – mesébe szőtte szüleinek történetét Temesi Balázs, Fésűs Éva fia. A történet végén kiderült, hogy a szabó legény kisebbik fia sok próbatétel után egy váci kisasszonyt ismert meg, akit 1950. október elsején, 71 évvel ezelőtt vett feleségül. Ő volt Fésűs Éva, aki édesanyaként 250 mesét, 100 verset gyermekeknek és 450 verset írt felnőtteknek.

– Azt kívánom, hogy a szobor egy cső legyen, amelyen átárad az Isten szeretete és aki rápillant, vele olyan szép dolgok történjenek a tehetség, adottságok felhasználásával, mint amilyenek Fésűs Éva életében történtek – zárta gondolatait a meseíró gyermeke. A mellszobrot Varga Péter esperes-plébános áldotta meg.

Örömünnep az óvodában

Az intézmény fennállásának 70. évfordulója alkalmából egy kiadványt is megjelentettek, amely bemutatja az óvoda múltját, jelenét és a jövőbeli terveket. Az ünnepséget a Liszt Ferenc Zeneiskola növendékei színesítették, valamint egy Fésűs Éva mese is felcsendült Hüse Csaba színművész előadásában. A több mint két évtizede az óvodában dolgozók munkáját is díjazták. Fésűs Éva mellszobrát Spanics Katalin keramikus művész készítette el. Az intézmény új logóját ábrázoló domborművet pedig Kurdi Csilla paverpol textilszobrász alkotta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában