fokozott figyelem

2021.10.30. 09:00

Szigorú az ellenőrzés a határon, minden kamionponyva mögé benéznek

Többször próbálkoztak átjutni a déli határunk somogyi szakaszán illegális bevándorlók 2021-ben, mint tavaly. A határon átkelni igyekvők jellemzően délről érkeznek, de Romániából is próbáltak már hazánk területére jutni Somogyon keresztül.

Koszorus R.

Ezekben a napokban nincs nagy forgalom a barcsi határátkelőhelyen. Az állandó érkezők és távozók a teherautók és kamionok, amelyeket természetesen tüzetesen vizsgálnak át a szolgálatot teljesítő rendőrök.

– Most nem mondja komolyan, hogy ki kell bontanom a ponyvámat – méltatlankodott egy sofőr, aki kelletlenül megjegyezte az orra alatt, hogy miféle uniós tagság az, ha minden átlépésnél megállítják. A rendőrök hihetetlen türelemmel – nyilván nem először aznap – magyarázták, hogy a schengeni övezet határán vagyunk Barcson, ezért szükséges az ellenőrzés. A rakományt pedig muszáj átvizsgálni, hiszen az illegálisan átkelni próbálkozók gyakori módszere a rakteres országba jutás.

Az év első kilenc hónapjában nagy volt a mozgás a határon, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint tiltott határátlépés miatt összesen 110 esetben kellett intézkedniük. Ez a tavalyi év hasonló időszakához képest emelkedés, hiszen 2020-ban 80 illegális migránssal szemben intézkedtek.

A bevándorlókat elsősorban határterületen, illetve többször is M7-es autópálya térségében fogták el a rendőrök. Ilyen emlékezetes eset volt az is, amikor januárban tizenegy szír bevándorlóval karambolozott egy osztrák rendszámú BMW Balatonszárszónál, az embercsempész pedig futva menekült a helyszínről. Februárban hét migránsra bukkantak az egyenruhások egy kamion rakterében Siófok térségében. Vagy az az eset, amikor márciusban Balatonfenyvesnél hat migránst találtak a rendőrök egy kamion rakterében.

A rendőrség azt közölte, hogy az intézkedés az illegális határátlépők Szerbiából, Horvátországból és Romániából érkezve jutottak el Somogy megyébe. Így őket jellemzően átadták a horvát vagy román hatóságoknak, vagy a szerb határszakaszon telepített, ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

Fotók: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában