családjog

2021.10.09. 20:00

Testőr a játszótéren és milliós gyerektartási díj a legextrémebb válásoknál

A legfelsőbb bíróság égisze alatt már nem látja az ellenfeleket, csak a dokumentumok alapján dönt. Ám gyakran szívesen olvasna a felek nonverbális kommunikációjából. Kövesné Kósa Zsuzsanna, a kúria bírója laikusoknak is lebilincselő előadást tartott a családjogról Kaposváron, a Takáts Gyula Megyei Könyvtárban a Kaposvári Polgári Casino szervezésében.

Turbéki B.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Kövesné Kósa Zsuzsanna szerint a polgári jog körein belül szinte mindenki találkozik a családjoggal. Ha nem is közvetlenül, de közvetett módon mindenképpen. Magyarországon csupán 1880 után létezik a polgári válás intézménye, korábban a házasságok az egyházban köttettek. Hazánkban a családjog napjainkban az élettársi kapcsolat esetében is szerephez jut, ám például Németországban a jog nem ismeri el ezt a fajta együttélést. Hazánkban is a házasságot priorizálja a törvény, amellyel vagy házassági szerződés kötésekor, vagy váláskor találkoznak a legtöbben.

– Sokan élettársi kapcsolatban élnek, csupán akkor kötnek házasságot, amikor gyermeket szeretnének vállalni. Minden fiatal nő álma, hogy fehér ruhában oltár elé vezessék. Aki azt mondja, nem szeretne, csupán a párját védi, aki egyáltalán nem akarja elvenni – emlékeztetett a házasságok némelyik indítékára a kúria bírónője, aki már számtalan variációval találkozott.

– Mondhatnám azt is, hogy nincs olyan ügy, amilyet ne láttam volna, ám minden eset egyedi. Ha egy ügy hozzám kerül, az azt jelenti, hogy a felek a végsőkig kitartanak – mondta a kúria bírója, aki szerint a szülők 70–80 százaléka meg tud egyezni, a fennmaradó kisebbség válásának mozzanatai azonban gyakran a sajtóban is olvashatók.

Extrém helyzetek

Kövesné Kósa Zsuzsanna szerint gyakran extrém helyzetek is kialakulnak.

– Előfordult már, hogy a gyerek mellé testőrt fogadtak, hogy az ellenérdekű fél nehogy elvigye, és a testőr ott állt a játszótéren, vagy a valaki bepoloskázta a lakást, hogy bizonyítékokat gyűjtsön, de volt egy extrém magas másfél milliós gyermektartási díj is, amelyben a felek előzetesen megállapodtak. Még a kollégám is elbizonytalanodott, hogy megítélheti-e – mondta a kúria bírónője.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában