öregedés

2021.10.13. 14:00

Túl van a hatvanon minden második somogyi háziorvos

Országszerte száznál is több praxis üresedett meg tavaly, tovább emelkedett a betöltetlen háziorvosi praxisok száma Somogyban is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság októberi adatai alapján a megyében jelenleg 29 településen nincs helyben orvos. Dús István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Somogy Megyei elnöke szerint a praktizálók nagy része már idős, vagy éppen nyugdíj mellett dolgozik.

Marosi Gábor

20210311 Lovasberény SARS-CoV-2 - COVID-19 vírus elleni védõoltás - Moderna vakcina - beadása a háziorvosi rendelõben A képen: Dr. Sántha Lajos háziorvos Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap FMH

Fotó: Pesti Tamás

A legtöbb somogyi településen csak néhány éve nincs helyben orvos. Vannak azonban olyan falvak, ahol már több tíz éve keresik a gyógyítójukat, hiába. Lakócsán 2009. január elseje óta tartósan betöltetlen a háziorvosi praxis. Csonka József polgármester elmondta, a baranyai Felsőszentmárton háziorvosa látja el a helyieket, aki hetente kétszer érkezik az 580 lelkes faluba. A polgármester kiemelte, egy évtizede folyamatosan hirdetik a megüresedett álláshelyet. Hiába kínálnak szolgálati lakást, ez sem vonzó egy pályakezdő fiatalnak – tette hozzá.

Somogyfajszon nyolc éve nincs orvos. A rendelést helyettesítéssel oldják meg a faluban. Korábban a szomszédos Pusztakovácsiból érkezett az orvos, jelenleg viszont a somogysárdi háziorvos látja el a betegeket. – Megszokták már az itt élők ezt a helyzetet – mondta Sall István polgármester. – Persze biztonságot adna mindenkinek, ha itt lenne nap mint nap, de még mindig nem találtunk orvost. Néhányan már érdeklődtek, legutóbb Hévízről keresett meg bennünket egy háziorvos, de amikor megtudta, hogy csak 550-en éltek itt, akkor úgy döntött, hogy nem minket választ. Ha több településsel össze tudnánk fogni és nagyobb lenne a körzet, akkor könnyebben találnánk orvost. A faluban felújított szolgálati lakás és rendelő is várja a leendő doktort – tette hozzá Sall István.

A megyében nem csak a kisebb falvakat sújtja az orvoshiány, hanem a Balaton térségét is. Néhány parthoz közeli településen még csak az év elejétől keresnek háziorvost, de van ahol már hat éve. Dús István, a MOK somogyi elnöke elmondta, a megyében elöregedett a háziorvos társadalom. Becslései szerint minden második somogyi háziorvos elmúlt már hatvan éves, de legalábbis a közelében jár. Néhány fiatal orvos is dolgozik a megyében, sokan azonban már hetven évnél is idősebbek. – Úgy néz ki, hogy nagy tolongás nincsen, ezért nehéz betölteni az üres helyeket – hangsúlyozta Dús István. – Míg a kórházi és más orvosok mindenféle plusztevékenység nélkül megkapták a béremelést, addig a háziorvosok esetében különböző feltételekhez és pluszmunkához kötötték. Emiatt sem egyszerű betölteni az üres praxisokat – hangsúlyozta a MOK Somogy megyei elnöke.

 

Praxisközösségben megnövekedett a papírmunka

Dús István elmondta, nagyobb béremelést kaptak, azonban jóval több munkájuk van azoknak a háziorvosoknak, akik beléptek az úgynevezett laza vagy szoros praxisközösségbe. A napi teendőik mellett fokozott gondozási, szűrési munkát kellett vállalniuk, de más programokba is bekapcsolódtak. Dús István kiemelte, a rendelők beutaló „gyárrá” váltak, emellett nagyon sok iskolai és egyéb igazolást kell írniuk. A korábbi évekhez képest jelentősen megnövekedett az adminisztratív munkájuk – tette hozzá.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában