várólista

2021.10.08. 16:30

Kétszeres a túljelentkezés néhány somogyi idősotthonban

Az elmúlt hónapokban is több szépkorú került fel az idősotthonok várólistáira Somogyban, mert az intézmények nem tudták most őket fogadni. Van olyan otthon, ahol a lakók számához képest legalább kétszeres a túljelentkezés. Az idősotthonok többségében a járványhelyzet alatt sem csökkent a jelentkezők és a beköltőzők száma.

Góz Lilla

Évek óta telt ház van a kaposvári Liget Otthonban. Szeptemberben újabb négy jelentkező került fel várólistájukra, most 89-en szeretnének bejutni hozzájuk.

– Jelenleg százszázalékos a feltöltöttségünk, 60 lakónk van, akiknek többsége 80 év feletti – mondta el Lelovicsné Tóth Éva, a Liget Otthon szakmai vezetője. Hozzátette: a koronavírus-járvány alatt sem csökkent az érdeklődés az intézmény iránt, ahová vagy a napi 7900 forintos ellátási díj ellenében, vagy az idős jövedelmének 80 százalékos maximumán (102 ezer forintos havi díj ellenében) vehetik igénybe az ellátást. – Folyamatos az érdeklődés az év minden hónapjában, annyi könnyebbség van most, hogy nem kell két negatív PCR-tesztet kérni a beköltözőtől, hanem elég, ha védettségi igazolvánnyal rendelkezik – tette hozzá a szakmai vezető. Somogy megyében közel negyven idősotthon működik, amelyeknek megyei és városi önkormányzat, egyházi, vagy magánszemély a fenntartója.

A Magyar Pünkösdi Egyház két idősotthont működtet a megyében az egyiket Vótapusztán, a másikat pedig Kaposváron.

– Vótapusztán százszázalékos a feltöltöttség, Kaposváron öt kétágyas szobánk maradt még – mondta el Óvári Róbert, az intézmények vezetője. Novemberben lesz egy éve, hogy a kaposvári otthont megnyitották, de tavasszal már 13 szobás bővítés történt, így hatvan embert tudunk elhelyezni, Vótapusztán pedig 67 időst gondoznak. – Tél előtt még jobban megélénkül a helyek iránti kereslet, valamint azt tapasztaljuk, kitolódott a korhatár, a jelentkezők többsége 80 év körüli, de a napokban egy 102 éves néninek kerestek nálunk helyet – jegyezte meg az intézményvezető.

Még több otthonra van szükség

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1995–2006 között 31, ezerről 48,8 ezerre nőtt a befogadóhelyek száma, a következő 12 év alatt azonban már csak mindössze 5 ezerrel, 54,5 ezerre emelkedett a kapacitás. 2019-ben 54 ezer hely várta az önellátásra képtelen időseket. 2020-ban 52 154 idős embert gondoztak tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményekben. A lakók 92 százaléka 65 év feletti, a legnagyobb részük a 80–89 éves korosztályhoz tartozik. Az otthonok kihasználtsága magas, hónapokat várnak arra, hogy szabad helyre bekerülhessenek.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában