hiányzók

2021.11.25. 09:00

A járvány miatt tovább tarthat a téli szünet

Napról napra egyre több általános iskolás betegszik meg Kaposváron. A gyerekek egy része a koronavírus-fertőzés miatt kénytelen otthon maradni, de más betegség is megtizedeli az osztályokat. A vidéki intézményekben is foghíjasak a padsorok és az óvodákat sem kerüli el a betegség.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskolához tartozó tizenegy intézményből több mint 800 gyerek hiányzott kedden. Ez a teljes létszám majdnem 23 százaléka. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna főigazgató lapunknak elmondta, 26 diák koronavírustesztje lett pozitív, emiatt nyolc osztálynak, összesen 334 gyereknek kellett karanténba vonulnia. Rajtuk kívül más betegség – például felső légúti panaszok és láz – miatt 485-en hiányoztak.

– Az iskolákban folyamatosan emelkedik a megbetegedések száma – hangsúlyozta a főigazgató. – Kedden 44-gyel többen hiányoztak, mint előző nap. Akik koronavírus-fertőzés miatt vannak távol, vagy kontakt személyek és nincsenek beoltva, ők otthon a KRÉTA rendszeren keresztül kapják meg a tananyagot és a házi feladatot. Az oltott diákoknak azonban továbbra is jelenléti oktatás van – mondta a főigazgató. Hozzátette, ha nem javulnak a járványügyi adatok, akkor elképzelhető, hogy a téli szünetet két nappal meghosszabbítják majd a Kodályhoz tartozó iskolákban és a diákok már december 20-tól otthon maradhatnak.

Az iskolákba december elsejétől csak azok a szülők léphetnek be, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, erről határozat is született. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna kiemelte, a Kodályhoz tartozó iskolákban már az őszi szünet után bevezették ezt a szabályt, és több más vidéki iskolában is hasonlóan jártak el.

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református iskolában öt osztály van karanténban. Farkasné Papp Ágnes intézményvezető elmondta, öt diák kapta el a koronavírus-fertőzést. A tanulóknak enyhe tüneteik vannak, vagy tünetmentesen vészelik át a bezártságot. Az intézménybe valamivel kevesebb mint félezer gyerek jár, közülük 129-en maradtak otthon kedden. Farkasné Papp Ágnes hozzátette, azok a diákok fertőződtek meg a vírussal és kerültek karanténba, akiket az életkoruk miatt még nem lehetett beoltani.

A hetesi Somssich Imre Általános Iskolában is vannak fertőzött diákok. Laczó Zita intézményvezető elmondta. Két alsós és egy felsős gyerek tesztje lett pozitív, ezért többen is karanténban vannak. Rajtuk kívül más betegséggel is maradtak otthon diákok, összesen 18-an hiányoztak kedden. Tóthné Bali Klára, a Somogyjádi Illyés Gyula Általános Iskola igazgatója kiemelte, a somogyjádi intézményükből a karanténban lévő gyerekeken kívül, a teljes létszám tíz százaléka hiányzott kedden. Hozzátette, az osztopáni tagintézményben egy gyerek fertőződött meg a vírussal, emiatt az egész iskola, mind a 27 alsós diák átállt a digitális oktatásra.

Covidra utal a hányás, hasmenés

Az óvodákat sem kerüli el a betegség ezekben a hetekben. Ungváriné Kun Eszter a Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője elmondta, a csöppségek nagy része felső légúti megbetegedés miatt maradt otthon, de sokan lázasak is. Egy másik betegség miatt is többen hiányoznak. Vannak olyan gyerekek, akik hányás és hasmenés miatt nem mentek óvodába. Ungváriné Kun Eszter hangsúlyozta, több háziorvos szerint ezek a tünetek a koronavírus-fertőzés előjelei. Az orvosok azonban nem szívesen tesztelik a gyerekeket, főként a kellemetlen mintavétel miatt. Az intézményvezető kiemelte, nagyon sok szülő felelőtlenül gondolkodik és betegen is beviszi óvodába gyermekét, vagy úgy küldi el az intézménybe, hogy a családnak otthon kellene maradnia karanténba. A térségben jelenleg a babócsai és a bolhói óvodában van a legtöbb beteg gyerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában