egyedülálló európában

2021.11.27. 15:00

Az egész közösség munkája kellett a vörsi betlehem elkészültéhez

Hetvenharmadik alkalommal készült el Európa legnagyobb templomban épített betleheme Vörsön. A csaknem 60 négyzetméteres építményt idén is a helyiek állították össze, s advent első vasárnapján szentelik fel. A járványügyi szabályok betartása mellett január 23-áig bárki láthatja a betlehemet.

Góz Lilla

Fotós: TIBOR KOVACS

Fotós: TIBOR KOVACS

Az utolsó fenyőágak, díszek is a helyükre kerültek mára a vörsi templomban. Tűz körüli subába öltözött pásztorok, jászolban fekvő Kisjézus várja a betlehem közönségét. – Mindig próbálunk kicsit változtatni, idén az állatok elrendezésénél újítottuk – mondta Gere László, aki 2007 óta vesz részt a betlehemépítésben. Hozzátette: az emberi és állati figurákat leszámítva minden kizárólag természetes anyagból készül.

Besenczki László is rutinos építő. Azt mondta: nincsenek a munkakörök leosztva, mindenki tudja a dolgát. – A település érdeke, hogy a híres betlehem elkészüljön, amelyet bárki meglátogathat – tette hozzá.

Köcski István elmondta: büszkék az építményre, és szívesen dolgoznak rajta évről évre. Hozzátette: folyamatosan csörög a telefon a plébánián, egy miskolci csoport már bejelentkezett, és az előző években szinte az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkeztek látogatók. – Hetvenharmadik alkalommal készítettük el a betlehemet, és bő másfél hét kellett, mire elkészültünk vele – mondta el Simon György, Vörs alpolgármestere. Hozzátette: minden nap négyen-öten dolgoztak rajta. – Idén is a falu határában gyűjtöttük az alapanyagot, és sok felajánlás érkezett. A váz vasból és három köbméter fából készült, valamint öt köbméternyi tuja- és fenyőágat használtunk fel – mondta el az alpolgármester. Kiemelte: nagyon örülnek, hogy idén újra megépíthetik a betlehemet, mindenki szívvel-lélekkel dolgozott, hogy advent első vasárnapjára elkészülhessen.

Idén a járványügyi szabályoknak megfelelően csak száj­maszkban látogatható a betlehem, s arra is kérik a híveket, hogy használják a kirakott kézfertőtlenítőket és tartsák a biztonságos távolságot egymástól.

Bábtáncoltatás

– Tavaly egy kisebb betlehem készült a járvány miatt, idén – hetvenharmadik alkalommal – sikerült elkészülnünk egy hatvan négyzetméteres csodával – mondta Ungvárszki Imre, Vörs plébánosa. Hozzátette: a betlehemet advent első vasárnapján Szűcs Imre lellei plébános áldja meg, majd minden vasárnap 14 órakor szentmisék lesznek, ezt követően pedig a helyiek bábtáncoltató előadással kedveskednek a nézőknek.

Ünnepi misék

A második vasárnap Sifter Gergő, Tab plébánosa celebrálja a misét, Kiss Iván, Marcal plébánosa a Fény gyermekei katolikus ifjúsági zenekarral érkezik a harmadik vasárnap és egy műsorral szórakoztatják a híveket. Negyedik vasárnapon Varga László megyés püspök érkezik a vör­si Szent Márton-templomba. A szentmisét megelőzőben a vörsi és balatonszentgyörgyi énekkar gitárral kísért ünnepi műsorral kedveskedik.

Fotók: Kovács Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában