különleges nyughely

2021.11.20. 11:00

Beás fejfafelirat őrzi az ősök emlékét Holládon

A halottak tisztelete a cigányság kultúrájának egyik központi eleme. Holládon mostantól különleges fejfák hirdetik az elhunytak tiszteletét Álmos Zsolt és a szomszédja, Kovács József jóvoltából.

Kovács G.

 

– Beás cigány vagyok, tősgyökeres holládi, az őseim még cigánytelepen éltek, az édesapám is ott született – mutatkozott be Álmos Zsolt. – A dédnagyanyám korosztálya beszélt ugyan magyarul, de egymás között a magyar nevüket nem is használták, amikor meg akartak nevezni valakit, mert sok egyforma magyar nevű roma élt együtt. Bogdán Józsefből például volt jó néhány. Azonban mindenkinek volt roma család- és keresztneve is, és ez az időseknél még ma is él, ám mostanában már kezd kihalni a beás elnevezés.

Az 1970-es években szűntek meg a cigánytelepek az országban, így a Marcali járásban lévő Holládon is. Azóta átalakult a romák élete, de ez azzal járt, hogy sok hagyomány kiveszőben van, állítja a beás férfi. Ezen akart változtatni.

– Még ismertem a dédmamám testvérét és a férjét (Isfán lu Joki), a holládi temetőben nekik állítottam a fejfákat, melyeken magyarul és beás nyelven is feltüntettük a nevüket – folytatta Álmos Zsolt, akinek a kislánya a napokban születik. – A szomszédom segített a munkában, ő faragta ki a fejfákat.

Szomszédja, Kovács József szerepelt már a Somogyi Hírlapban, mert helytörténész-kutatóként és fafaragóként a Dél-Balaton egyik legnagyobb hírű történelmi szőlőhegyén, a Bari-hegyen lévő famunkákat mentett meg, és kiállításokat is szervezett.

Álmos Zsolt korábban a cigány kisebbségi önkormányzatot vezette a faluban, ahogy az édesapja is, és civil szervezetet is alapítottak helyben a hagyományőrzésre. Szerinte bár homogén beás származású cigányság él Holládon és a környező falvakban, mint például Marótpusztán, de sajnos hagyományőrzésről nem lehet beszélni a környéken belül, kivéve a nyelvhasználatot. A beás nyelv azonban kihalófélben van. Álmos Zsolt 32 éves, de a korosztályában már egyre kevesebben beszélik ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában